19 jul 2021

En toen was ze vier jaar! (Update Emma)

Hoe is het mogelijk, ons kleine meisje.. 4 jaar oud! Ze gaat gewoon bijna naar school! Ze is 12 juni vier geworden. Niet te geloven dat we al vier jaar ouders zijn van dit bijzondere, fantastische meisje.

Taalontwikkeling

Haar taalontwikkeling en woordenschat is bizar. Echt bizar. We zagen toevallig vorige week een filmpje terug van toen ze 1,5 jaar oud was. Toen ze ze al woorden als “papegaai”, “krokodil” en “stokstaartje”. Ze was ontzettend vlot met praten en alles rondom taal. Heel leergierig. Inmiddels kun je haast niet meer bedenken wat ze níet zou kunnen qua taalontwikkeling/woordenschat/zinsopbouw. Vandaag bijvoorbeeld. Ze speelde in haar tentje, ik zat ernaast. Ik vroeg aan haar: “Goedemiddag mevrouw, bent u thuis?” Waarop Emma antwoordde: “Nou, in principe wel, ik lig namelijk nog in bed.” In principe. Hoe dan. Iets daarvoor was ik iets van hun waterbaan in elkaar aan het zetten en zei ik: “Ahhhh, zo moest het!” “Aha, nou komt de aap uit de mouw!” zegt Emma. Hoe dan? We waren helemaal verbaasd toen ze afgelopen zondag vanuit de bakfiets vroeg: “Zeg mama, zit er bij land een d of een t op het eind?” Kind, waarom denk jij überhaupt na over dit soort dingen, haha! We staan dus regelmatig verstelt van haar bijdehante, slimme en grappige uitspraken.

” Zeg mama, zit er bij land een d of een t op het eind?”

of

“Nee mama, ik vroeg het aan papa. Met de p. Niet de m van muur, maar van plafond.”

We pushen hier trouwens niets in. Dit is echt wat ze zelf oppakt. Ze let altijd heel goed op en pakt dingen zo over. (Wat ook in ons nadeel kan werken dus, haha). Het is natuurlijk heel leuk, schattig en knap dat ze al zoveel snapt en kan. Ze kan ook al heel veel letters herkennen, nouja, eigenlijk alle letters. Maar van mij hoeft dit écht niet. Het komt allemaal vanzelf. Wees maar lekker kind en ontwikkel straks lekker mee op school.

Kleuren

Ze is echt dól op kleuren. Het liefst kleurt ze elke dag, meerdere keren en ook echt lang. En héél goed binnen de lijntjes. Ook daar staan we versteld van. Eerst vond ze het helemaal niets, maar sinds ze doorheeft dat ze het kan (na wat oefening) is ze niet meer te stoppen! Echt heel knap. Knutselen begint ze ook wel wat leuker te vinden. Ze kan ook al redelijk goed knippen. Maar ik vind knutselen zelf niet leuk, haha. In mijn tijd als juf (stage & werk) vond ik het al vre-se-lijk om met zo’n hele klas kinderen te knutselen. Totaaaaaal geen geduld voor. En de rommel en al het werk dat je ervan hebt. Ik denk dat het daar ook een beetje van komt, want vroeger was ik dol op knutselen. Maar goed, af en toe knutsel ik toch even iets met Emma, want daar “moet” ze natuurlijk ook kennis mee maken en creativiteit in ontwikkelen.

Poppenmoedertje & speelgoed

Verder is ze echt een poppenmoedertje. Ze heeft 2 baby’s en ze kan er ontzettend mee in de weer zijn. In fases dan wel. Soms boeit het haar ook even helemaal niks, haha. Maar ze kleedt ze aan, doet ze in bad etc. Hugo heeft hier ook regelmatig onder te lijden trouwens, want die probeert ze soms ook in “baby’s” kleertjes te doen. Wat natuurlijk never nooit niet past. 😀 Arme Hugo, haha. Of hij krijgt ineens het flesje van de Baby Born in z’n snufferd gedrukt. 😉

Naast poppen & verzorgen met haar keukentje etc. is ze dol op Playmobil. Met haar verjaardag is ze weer flink verwend met Playmobil dus ze kan haar geluk niet op. Heerlijk vindt ze het. Duplo ook trouwens!

Goede eter

Ze is een hele goede eter, altijd al geweest! Ze geniet van eten, elk eetmoment is een feestje. Heerlijk! Haar lievelingseten is sushi. En als 2e keus zoute haring, met uitjes. Verder vindt ze eigenlijk alles lekker. Ze eet in principe alleen gezonde dingen. Er is eigenlijk maar 1 ding dat ze echt niet lekker vindt: pindakaas.

Ze heeft momenten dat ze 2 volkoren wraps met roerbakgroente & kipblokjes opeet. Waar laat ze het?

Een hele dame!

Ze is inmiddels een hele dame. Ze heeft maat 104 ongeveer, 110 is echt nog veel te groot. Schoenmaat 27. In april (3 jaar en 10 maanden) mocht ze weer naar het consultatiebureau en was ze 103 cm. En ze woog 16 kg. Ze is dol op leuke outfits aantrekken, armbandjes en kettinkjes omdoen en nadenken over nieuwe outfits. Ze wil ook vaak graag zelf uitkiezen wat ze aan mag. Dit zijn regelmatig echt leuke combinaties, maar niet altijd haha. Ze kan zichzelf helemaal aankleden, afdrogen, tanden poetsen, wc etc. Super zelfstandig. Echt al een grote meid! Zo wonderlijk, hoe zulke kleine mensjes al zoveel leren en kunnen.

Maar het allerbelangrijkste: super lief!

Ze is echt een heel bijzonder lief meisje. En dat zeg ik niet alleen omdat ik bevooroordeeld ben. Ze is heel lief, rustig, braaf en zachtaardig. Maar er zit gelukkig ook genoeg pit in, ze staat haar mannetje wel.

Naar de basisschool…

Ja, dan zijn ze vier jaar en dan is het zover.. Naar de basisschool. Ik vind het echt mega dubbel. Ze is er aan toe, ze gaat het vast ontzettend leuk vinden en het is goed voor haar. Maar ik vind het ook wel heel moeilijk. Ons lieve, pure meisje. De grote wereld in. Dan gaan er dingen veranderen natuurlijk, door alle invloeden en dingen om haar heen. En dat is logisch en niet erg. Maar wel even slikken voor mij als moeder. 😀

Ik hoop dat ze het ontzettend naar haar zin gaat hebben op school, lekker mag leren en spelen. Maar vooral dat ze zichzelf blijft. Een lief, mooi en slim meisje met pit & humor waar we méér dan trots op zijn en zielsveel van houden.

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3