Onze kat bleek 2 weken geleden ineens alvleesklierontsteking (pancreatitis) te hebben.. Dat was zoiets waar ik wel eens wat over gelezen had, maar waarvan ik geen idee had wat het was. En ineens had Valente het.. Jeetje. En nu?

Valente is één van ‘mijn’ Heilige Birmanen en woont bij mijn ouders. Ik heb haar zelf gefokt (een kitten van mijn laatste nestje) en ze is inmiddels bijna 8 jaar oud. Op 12 januari merkte mijn moeder op dat er iets niet goed was met Valente. Ze wilde geen natvoer, was sloom en sliep alleen maar. Even later viel ze zelfs om! Foute boel, dus meteen naar de dierenarts. De dierenarts had een aantal onderzoeken gedaan en hield haar daar even om erachter te komen wat ze heeft. Na een paar bloedonderzoeken was het duidelijk: acute alvleesklierontsteking wat ook wel pancreatitis wordt genoemd. Pancreatitis heb je in 2 vormen: acuut en chronisch. Valente had bij de dierenarts wel een beetje willen eten, dus mocht met instructies weer naar huis.

Lees ook: ‘Mijn’ mooie Heilige Birmanen, hoe zit dat nou?

Ik begon op te zoeken wat het eigenlijk was en wat je eraan kon doen.. En dat zag er best somber uit.. Je kunt er niet ‘even’ een antibiotica kuur voor geven. Sommige dieren overleven acute pancreatitis niet, ondanks de beste zorg zag ik staan. Het moet eigenlijk vanzelf over gaan.. Dat klinkt eng! Ze kreeg wat medicijnen tegen misselijkheid en verder was het heel belangrijk dat ze zou eten en dan een aangepast dieet. Dan zou het lichaam dit zelf moeten gaan oplossen..

“Het ging echt heel slecht..
We waren bang dat ze het niet zou gaan halen..”

Dus ik vroeg om hulp op Instagram, wie had tips voor een geschikt dieet? Het dieetvoer bij de dierenarts was op dus we moesten zelf iets regelen want dat was sneller. Dat was best even stress! Door die stress had ik nooit aan Maxine (van Ekowolf) gedacht! Ze zei ineens: “Hallo? Waarom denk je niet aan mij? 😀 ” Haha! Och, tuurlijk! Onder alle stress en druk had ik de link Maxine – kat – dierenarts even niet gelegd. Maar duh! Natuurlijk kan Maxine hierbij helpen! Dus ze sprong meteen bij, zooooo fijn!

Ze heeft meegedacht in wat goed zou zijn voor Valente én een geschikt dieetmenu voor haar opgesteld. Gelukkig kwamen ze die dinsdag erop al voor een levering vers vlees bij ons thuis voor de honden, dus dat kwam goed uit! Dan kon de levering van Valente meteen mee. Tot die dinsdag heeft mijn moeder haar erdoorheen moeten slepen met wat natvoer en wat spuitjes water in haar bekkie af en toe. Het ging echt best slecht. Ze zakte in elkaar. Lag alleen maar op dezelfde plek en wilde niets.. Heeeel af en toe een paar hapjes eten. We maakten ons behoorlijk zorgen en vroegen ons zelfs af of het vers vlees nog wel gegeven kon worden.. Of ze het überhaupt zou halen.

Lees ook: Back to the basics met onze honden?

Maar ze had maandag gehaald! Dus vers vlees besteld, meteen in dagporties gesneden met de snijservice, dus ideaal. Aan de slag! En dan mag je hopen dat een kat die altijd brokken eet, ineens vers vlees gaat eten.. Op aanraden van Maxine kreeg Valente een menu met een laag vetpercentage versvlees en wat bottenbouillon. We begonnen met gemalen kuiken, bottenbouillon en een beetje gekookt water. Gemalen kuiken schijnen ze wel makkelijk te eten en met een beetje gekookt water zodat het rauwe ervan af is, verandert de smaak ook wat. En ze at wat! Yes! Vervolgens hebben we haar ook Bandit Nierdieet gegeven. Die wel wat hoger in vetpercentage is, maar verder een hele goede samenstelling heeft voor dit soort gevallen. En ook wat Kiezebrink Kalkoen Mix en Bandit Katmix. Ze at eerst weinig, lang niet de dagporties. Maar inmiddels gaat het súper goed en eet ze de volledige dagporties met smaak op. Ze is er qua gedrag weer helemaal. Actief, knuffelig, vrolijk, eet goed.

We zijn heeeeeel blij dat Valente zo is opgeknapt, zo leek het eerst echt niet! En heeeeeeeel erg blij dat Maxine van Ekowolf meteen bijsprong en tijd vrij maakte om advies te geven en een menu samen te stellen! Dankjewel Maxine! <3 😀

Deze blog is niet gesponsord door Ekowolf. Maar ik ben oprecht heel erg blij met haar voedingsadvies en hulp. (ook met onze eigen honden natuurlijk)

Ekowolf.nl

Wil je ook hulp bij de voeding van je hond of kat? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan krijg je met de code BELLEFAE op je eerste bestelling 10% korting , dat scheelt weer een beetje!

Klik hier om naar de website van Ekowolf te gaan!