Een weekmenu maken voor een gezin en weekboodschappen doen, hoe doe je dat? Het is best een klus en als je er nog niet mee bekend bent lijkt het ingewikkeld. Maar door het op de juiste manier aan te pakken scheelt het je súper veel tijd en gedoe. In deze blog vertel ik hoe ik het aanpak.
Vroeger deden wij elke dag boodschappen. Elke dag het avondeten halen. Elke dag in de winkel lopen en je hoofd breken met wat we nu weer moesten eten. Vreselijk. Sinds een aantal jaar maak ik een weekmenu en doen we weekboodschappen. Sinds een jaar bestellen we de boodschappen. Ik heb al heel wat systemen en manieren geprobeerd, maar nu werk ik al een hele tijd met dit systeem. Heel fijn! Het scheelt heel veel tijd en moeite.
Tips voor een weekmenu & weekboodschappen
Zo bedenk je een weekmenu
Een weekmenu maken vind ik soms een lastige klus. Verzin maar iedere keer weer gerechten. Voor die gerechten heb ik ook vaak nog heel wat “eisen” waar ik de ene week strenger in ben dan de ander. Ik wil dat gerechten allereerst lekker zijn. Ik vind lekker eten belangrijk en ook dat eten een feestje is voor de kinderen. Gezelligheid aan tafel met lekker eten. Maar daarnaast moet het niet te moeilijk zijn, niet teveel tijd kosten, niet te duur zijn én gezond zijn. Lastig!
Inmiddels hebben we een database aan gerechten die we regelmatig eten en wisselen we dit af met af en toe nieuwe gerechten proberen. Ik begin met het kijken naar onze planning voor die week. Wanneer eten we ergens anders, wanneer is het handig om snel te eten of om misschien zelfs voor 2 dagen te koken zodat je alleen maar hoeft op te warmen? Daarnaast kijken we wat we nog over hebben en waar we nog wat mee ‘moeten’. En dan kijk ik gewoon waar ik zin in heb, wat we nodig hebben en waar ik denk dat de kinderen zin in hebben. Ik heb periodes dat ik (deels) koolhydraatarm eet en extra gezond eet. Ik kan niet overal goed tegen, dus dat maakt het soms lastig.
Ik maak vaak op woensdag het weekmenu en bestel de boodschappen. Op vrijdag halen we het op. Dus ons weekmenu is altijd van vrijdag t/m donderdag.
Tips om een weekmenu te bedenken:
– Bekijk je weekplanning: zijn er dagen dat je niet thuis eet of dat je extra snel moet eten?
– Bekijk je voorraad: Wat heb je nog over wat je kunt gebruiken in de volgende week?
– Zijn er speciale wensen of behoeften waar je rekening mee moet houden?
Weekmenu maken & inplannen
Het weekmenu inplannen doe ik in onze ‘second brain‘ haha. Ik zou echt niet meer zonder Notion kunnen. Dit is een gratis programma waar je je hele leven in kunt plannen en bijhouden. Alles wat je maar wil. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb hier mijn eigen templates, planningen en methodes in gemaakt. Waaronder deze mealplanner. Na veel proberen werkt dit echt heel handig.
Ik gebruik Notion voor alles.
Ook om mijn weekmenu in te plannen!
De app heb ik op de computers én op mijn telefoon. Zo heb ik altijd en overal toegang tot ‘the brain‘. Ik kan dus ook altijd en overal zien wat we vandaag eten.
In het mealplan plan ik de gerechten in die we die week eten en kan ik meteen het recept uit mijn eigen ‘database’ erbij halen. Ik sla de recepten op die we graag eten in de recepten-database. Zo kan ik meteen de link van het recept erbij pakken, maar kan ik ook snel kijken naar onze favoriete gerechten of naar gerechten met bijvoorbeeld rijst of zoete aardappel. Of koolhydraatarme gerechten of soepjes. Zo is het maar een halve seconde werk om het recept er weer bij te pakken en staat dit ook meteen klaar in ons weekmenu. Als we een gerecht gegeten hebben, vink ik hem af en gaat hij uit het lijstje. Zo weet ik richting het einde van de week nog precies wat we nog moeten/kunnen eten en of we alles gegeten hebben. Want een planning verandert nog wel eens, soms eten we toch ergens anders bijvoorbeeld.
Als je een systeem hebt dat voor jou werkt, scheelt het je enórm veel tijd en moeite.



Zo ziet het eruit: Weekmenu inplannen
Hier vul ik de dag in, het gerecht dat we eten en kan ik meteen het recept erbij zoeken in een halve seconde uit mij eigen database van recepten die we graag eten.

Zo ziet het eruit: Onze favoriete recepten
Dit is de recepten database waarin ik alles opsla wat we regelmatig eten, of een nieuw recept dat we proberen en onze favoriete recepten.
Ook kan ik hierin aangeven of het bijvoorbeeld koolhydraatarm, soep, een ovenschotel of een pasta is. Zodat ik snel kan zoeken tussen onze favoriete soeprecepten of ovenschotels.
Weekboodschappen bestellen
Er is niets zo makkelijk, tijdbesparend en bevrijdend als boodschappen voor de hele week in huis hebben. Dat je weet dat je het gewoon hébt en niet steeds naar de winkel hoeft. Want dat kost veel tijd en vaak ook meer geld. Heel af en toe komen we er niet aan toe om boodschappen te bestellen.. Dan is ons hele gezin ontregeld haha. We zijn er zo aan gewend.
Als ik ons weekmenu af heb, ga ik de boodschappen bestellen. We bestellen en halen het zelf op bij een pickup point. Ook dit scheelt súper veel tijd. Weekboodschappen doen is erg tijdrovend. We besparen hier heel veel tijd én geld mee om dat je preciezer boodschappen doet met bestellen. Door de week heen schrijf ik al in Notion op wat op is en wat we dus sowieso moeten kopen. Ingedeeld in Supermarkt, Kruidvat, Action en overig. Zo weten we altijd exact wat we moeten halen als we toch bij een bepaalde winkel komen, of als het tijd is om boodschappen te bestellen.
Ik start altijd met onze basisdingen die we iedere week nodig hebben, zoals 4 volkoren broden, 2 trossen bananen, volle melk, boter en ander groente en fruit. Inmiddels hebben we dit aardig goed afgestemd, zodat we het ook echt nodig hebben en niets hoeven weg te gooien. Vervolgens ga ik de gerechten bij langs en doe ik de ingrediënten daarvoor in het winkelmandje. Daarna bekijk ik het lijstje in Notion, om de dingen aan te vullen die op waren en gaan we zelf nog even na wat op is en wat we nog extra erbij moeten hebben. Zoals iets lekkers voor ’s avonds voor het weekend bijvoorbeeld.
En dan is het boodschappen bestellen al klaar! Met een goede voorbereiding is het echt zó klaar en hoef je het alleen maar op te halen en in je kasten te doen. Zó handig.
Tips om weekboodschappen te bestellen:
– Begin met de basis die je iedere week nodig hebt
– Ga dan je gerechten voor die week bijlangs en voeg toe wat je nog nodig hebt
– Voeg nog toe wat op is en wat je nog extra nodig hebt, naast het avondeten
Hoe pak jij dit aan? Doe je ook weekboodschappen? Heb je voor jezelf ook een fijn systeem?