Een opleiding of cursus voor honden fotografie? Als mensen horen dat ik fotograaf ben en dan ook nog hondenfotograaf, willen ze altijd graag weten of ik daar dan een opleiding voor gedaan heb. Of misschien cursussen? Dit zijn de meest gestelde vragen wel denk ik, haha.

Het antwoord op de vraag of ik een fotografie opleiding heb gedaan vind ik altijd nog leuker. Want nee, ik heb geen fotografie opleiding gedaan. Sterker nog, ik heb een totaal andere HBO opleiding gedaan. Ik ben namelijk eigenlijk leerkracht basisonderwijs, juf dus, ik heb PABO gedaan. Dit levert altijd leuke reacties en gesprekken op. Maar oke, juf dus. Hoe zit dat dan?

“Sterker nog.. Ik heb een totaal andere HBO opleiding gedaan!”

Op mijn 16e begon ik op het HBO, ik deed Verpleegkunde. Dat was niet zo’n goede keuze, ik vond het verschrikkelijk. Ik wilde eigenlijk Verloskunde doen, maar dat waren pittige eisen en ik was nogal van de zesjes cultuur. Waarom zou je veel tijd besteden aan leren, als dat ook anders kan haha. Dus ik dacht eerst Verpleegkunde te gaan doen en daarna eventueel nog Verloskunde. Maar ik heb HBO-V met moeite een half jaar volgehouden en toen ben ik gestopt. Ik heb vervolgens een half jaar gewerkt en gezocht naar een nieuwe opleiding.

Mijn hart lag natuurlijk bij fotografie.. Maar dat was onbegonnen werk. De opleidingen waren mega duur en werden vaak niet gefinancierd. En dan? Zo’n dure opleiding en wat ga je er uiteindelijk mee doen? Hoe zit het met baangarantie? Dus op aanraden van mijn ouders heb ik toch een opleiding gekozen waar je gewoon met redelijke zekerheid geld mee kunt verdienen: de PABO. Ook daarvan was ik eigenlijk niet helemaal overtuigd, maar ja.. Ik moest toch wat doen.

Uiteindelijk bleek dat het echt wel goed bij mij paste en toen ik afgestudeerd was, heb ik bijna een jaar fulltime groep 3 gehad. Ik vond het fantastisch! Groep 3 was helemaal mijn favoriete leeftijdsgroep. Na bijna een jaar voor de klas ging ik met zwangerschapsverlof, want ik was zwanger van Emma. Toen was eigenlijk meteen de perfecte kans om me volledig te gaan storten op fotografie, wat ik er altijd al naast deed vanaf mijn 16e natuurlijk. Ik kon van mijn hobby, mijn passie, mijn werk maken en Emma hoefde daardoor niet naar een opvang. Ik wilde graag bij Emma blijven en er voor haar zijn. Het moederschap én mijn passie voor fotografie kan ik zo perfect combineren.

En cursussen of workshops dan? Nee, ik heb gewoon heeeeel veel geoefend en af en toe dingen opgezocht op internet. Verder heb ik dus geen opleiding, cursus of workshop fotografie gedaan. Inmiddels heb ik een eigen fotostudio en fotografeer ik al huisdieren in opdracht vanaf mijn 16e, wat inmiddels uitgebreid is naar veel meer aspecten van fotografie.Zo fotografeer ik nu bijvoorbeeld ook heel veel voor bedrijven in de huisdierenbranche. I love my job!