Wat eten deze 3 zwarte Staffords? En een Jack Russell Terriër kruising en een Toy Poedel? De baasjes vertellen je er alles over! Wat kost het bijvoorbeeld om je hond (gedeeltelijk) te voeren?

Een nieuwe rubriek op de blog: “Wat eet jouw hond?” In deze rubriek vertellen andere hondeneigenaren ons wat zij hun hond(en) geven aan voer en supplementen, maar ook wat hier de kosten van zijn van hun hond. Want een Duitse Dog kost vast niet hetzelfde als een Chihuahua, haha!

De eindeloze zoektocht naar het juiste voer voor je hond. Jullie weten vast inmiddels dat wij daar over mee kunnen praten met onze Oosterse Prinses Zahra. In deze zoektocht kan het zó fijn zijn om de ervaringen van anderen te lezen. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Iets wat goed is voor jouw hond, maar ook bij jouw levensstijl en jouw portemonnee past. En vooral dit laatste is nog wel eens een taboe. Vers vlees is veel werk? Vers vlees is heel erg duur? Alleen een brok is prima? Er zijn zoveel meningen en zoveel dingen die een hondenbaas zich af kan vragen. En waar mensen misschien ook wel een verkeerd beeld over hebben? Want is vers vlees wel altijd duurder dan brok? Hoeveel maakt het verschil in formaat/ras/leeftijd uit als het gaat om voeding en kosten? Iedere hond is anders. Bij de een werkt de ene soort of merk voeding het beste, bij de andere het andere. Kijk altijd naar je eigen hond, wat werkt voor jou en je hond?

Vandaag de ervaring van Jet (Jack Russell Terriër Kruising), Bullet, Djessey & Chicka (Staffordshire Bull Terriers) en Coco (FCI Toy Poodle)

Bullet, Djessey & Chicka

Staffordshire Bull Terriers

Naam: Bullet
Ras: Staffordshire Bull Terrier
Leeftijd: 4 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 16 kg
Hoeveelheid per dag: 200/220 gram

Naam: Djessey
Ras: Staffordshire Bull Terrier
Leeftijd: 1,5 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 13,5 kg
Hoeveelheid per dag: 180/200 gram

Naam: Chicka
Ras: Staffordshire Bull Terrier
Leeftijd: 4 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 14,3 kg
Hoeveelheid per dag: 130/150 gram

“Drie zwarte Staffies, leuk he? Djessey is een dochter van Chicka! Momenteel zijn alle 3 de honden goed op gewicht. Dat is vooral bij Chicka nog wel eens lastig. Die kan makkelijk dik worden als ze bijvoorbeeld niet goed in haar vel zit. Zo had ze laatst een blokkade in haar rug wat is losgemaakt bij de controle van de fysio. En dan zie je haar gelijk weer helemaal bij trekken en actiever worden. Chicka en Djessey zijn actiever dan Bullet. Wij sporten niet maar wandelen wel een paar keer per dag. Meestal geen mega rondes. Zwemmen vindt Djessey nog spannend maar Bullet vind dat helemaal het einde. Chick begint t nu eindelijk te durven als we een balletje mee nemen.”

“Chick reageert niet goed op graan in brokvoeding. Ze is er niet allergisch voor. Maar ze blaast er ontzettend van op. Een koekje (of een paar 😉 ) per dag gaat prima. Maar als je dagelijks brok met graan krijgt dan zie je dat binnen een week. Bij de andere twee maakt t allemaal niks uit. We nemen ze natuurlijk regelmatig mee wandelen, wegen hun voeding af en ze zijn goed op gewicht. Qua uithoudingsvermogen en lichamelijk zijn ze in goede conditie. De vacht en huidconditie is bij alle 3 goed. Mooie volle glanzende vacht. Chick heeft duidelijk een kortere/dunnere vacht dan Bullet en Djessey. Maar wel glanzend. Ze poepen meestal 2x per dag een niet te grote drol. Heel stevig en niet nat of plakkerig. Dus ook hier tevreden over. Toevallig afgelopen week het compliment gekregen dat je bij ons totaal niet ruikt dat wij honden hebben. Bullet is een intacte reu dus die wil je nog wel eens ruiken. Dan stop ik hem een keertje in bad. Chicka en Djessey hebben een goed gebit. Qua verzorging doe ik hier niets aan. Wel krijgen ze dagelijks kauwsnacks. Die liggen hier altijd en krijgen ze alleen onder toezicht. Bullet heeft sneller last van tandplak. Waarom is niet helemaal duidelijk. Maar die ondersteunen we met poeder over t voer en we zijn begonnen met tandenpoetsen. “

“Wij voeren onze honden ’s ochtends Kivo KVV en ’s avonds Brit Care Grain Free Salmon & Potato. Smaken van Kivo wisselen we af. Ik ben hier heel tevreden over. Maar ik ben wel van mening dat t geen kwaad kan om eens te wisselen zo nu en dan om te kijken of ze er misschien toch ergens nog iets beter op reageren. En ivm de webshop wil ik ook graag een brok voeren die ik kan verkopen. Waar ik zelf dus volledig achter sta en waar mijn honden het minstens net zo goed op doen. Ik wilde graag vers vlees voeren. Na wat proberen en zoeken viel kivo qua prijs/kwaliteit t beste ‘’in de smaak’’. En een pluspunt is dat we het zelf in de fabriek kunnen halen waar we dus regelmatig even kunnen mee spieken in hoe dit gemaakt wordt.
Helaas is KVV niet de meest handige optie ivm oppas of uitstapjes etc. Dus wil ik een goede brok erbij voeren. Wel graanvrij. Wederom ivm prijs kwaliteit bij Brit Care Grain Free Salmon & Potato uitgekomen en daar heel tevreden over ook omdat er zoveel smaken zijn. Maar ook omdat ik erg blij ben met de analyse van de brok. Kivo voeren we in een vast schema door de week. Zo krijgen we verschillende smaken en zitten de analyses ook goed zodat ze niet teveel of te weinig voedingsstoffen binnen krijgen.”

“Ze krijgen iedere dag Omega olie van Icelandpet over hun voer ‘ s ochtends en ’s avonds een pompje paardenvet van Duo Dog. Bullet krijgt nog een supplement voor zijn gebit. Bij flinke inspanning die ze normaal niet leveren krijgen ze een spiersupplement bij gevoerd. Chicka krijgt een vitamine supplement bijgevoerd omdat zij wat minder voer krijgt.  Ze krijgen hier 2 keer per dag voer. ’s Ochtends KVV en ’s avonds brok. De hoeveelheid is wisselend ivm het bewegen en eventele extra snacks. Ze hebben hier natuurlijk altijd kauwsnacks liggen maar ze krijgen ook gerust wat extraatjes. Dan minderen we iets in voeding.”

Bullet zit dus op 130/150 gram kvv per dag en 60 gram brok
Chicka krijgt 100/120 gram kvv per dag en 30 gram brok
Djessey krijgt 120/140 gram kvv per dag en 60 gram brok. 

Voertype: KVV + Brok
Merk: KIVO & Brit Care Grain Free Salmon & Potato
Hoeveelheid per dag: 510/570 gram
Aantal honden: 3
Bedrag per dag: ± € 1,79
Bedrag per maand: € 53,70

Dit is alleen het voer, dus snacks en supplementen zijn hierin niet meegerekend.

Volg de webshop baasje van deze 3 zwarte knapperds op Instagram: @barkkinghs

Jet

Jack Russell Terriër Kruising

Naam: Jet
Ras: Jack Russell Terriër Kruising
Leeftijd: 9 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 6 kg

“Jet is een heel actief hondje, we ondernemen samen veel, haar conditie is daardoor ook erg goed! Ze is goed op gewicht en is mooi gespierd. Jet traint één keer per week Nadac hoopers, hierin lopen we ook actief wedstrijden. In 2017 en 2019 zijn we Nederlands kampioen geworden. Vanwege de coronacrisis zijn (bijna) alle wedstrijden van dit seizoen helaas afgelast. Verder doen we ongeveer twee keer per week aan fitness speciaal voor honden, we wandelen heel erg veel en we gaan af en toe naar de renbaan.”

“Jet heeft helaas aardig wat allergieën. Zo kan ze niet tegen: rund, lam, kip, paard, fazant, alle soorten vis, tarwe, mais, aardappel en peulvruchten. Ze heeft ook diverse omgevingsallergieën. Haar zwarte vacht glanst altijd prachtig! In sommige periodes heeft ze wat last van haar huid, deze is dan rood, wat schilferig en kan flink jeuken. Gelukkig lijken we dit (eindelijk) goed onder controle te hebben de laatste maanden. Vanwege haar allergieën gaat Jet wekelijks in bad, ze ruikt daardoor altijd lekker fris. Ik poets 2 á 3 keer per week haar tanden, indien nodig krab ik een klein beetje tandsteen weg. Er ligt altijd wel wat te kauwen klaar, lange stukken gedroogd hertenhuid zijn favoriet! Jet poept 2 á 3 keer per dag, de ene keer is haar ontlasting beter dan de andere keer, maar hier heb ik mij inmiddels bij neergelegd, ze zal altijd een heel gevoelig hondje blijven.”

“Jet heeft heel veel verschillende soorten voer gekregen (KVV, BARF, gestoomd, vele soorten brokken) Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Renske Super Premium eend en konijn. Hier zit qua dierlijke ingrediënten enkel eend en konijn in en geen zalmolie of pluimveevet zoals in vele andere brokken, want daar kan ze niet tegen. Voor haar supplementen krijgt ze dagelijks wat natvoer van Herrmann’s, ik wissel af tussen de smaken puur konijn, puur hert en puur kangoeroe. Qua supplementen krijgt Jet: vitamine C (Roter 70 mg) en Puur Cranberry voor haar blaas; ze heeft een blaasgruis (struviet) verleden, hiermee houden we het onder controle. Puur Glucosamine Extra; Jet is geopereerd aan Patella Luxatie, ik hoop zo haar knieën te kunnen ondersteunen. Fast Feet van het merk Fast Dog; Jet heeft snel gevoelige voetzooltjes, hierdoor zijn haar zooltjes een stuk sterker geworden.”

“Jet krijgt 75 gram brokjes verdeeld over 4 keer daags (3 x 20 gram en 1 x 15 gram) Dit werkt het beste voor haar gevoelige maag. Daarnaast krijgt ze 1 keer daags 30-35 gram natvoer met haar supplementen. En natuurlijk elke dag een snackje (kameelpensstaafje, konijnenoor, hert-, eend-, kangoeroe-, konijn stripje) Haar eetschema ziet er zo uit:
04.30 – 05.00 uur: 20 gram brokjes
07.00 – 09.00 uur: natvoer met supplementen
12.30 – 13.00 uur: 20 gram brokjes
15.30 – 16.00 uur: snackje
18.00 – 18.30 uur: 20 gram brokjes met supplementen
22.30 – 23.00 uur: 15 gram brokjes

Bedrag per dag: 
Brokken: €0,67
Natvoer: €0,36
Supplementen €0,57
Snacks €1

Bedrag per maand:
Brokken: €20,10
Natvoer: €10,80
Supplementen €17,10
Snacks €30

Haar eetschema ziet er uit als veel ‘gedoe’ maar dat valt reuze mee, we zijn er helemaal aan gewend.”

Voertype: Brokken + Natvoer
Merk: Renske Super Premium en Hermann’s Puur
Aantal honden: 1
Hoeveelheid per dag: 110 gram
Bedrag per dag: € 2,60
Bedrag per maand: € 78,-

Volg Jet op Instagram: @jack_russell_jet

Coco

FCI Toypoodle

Naam: Coco
Ras: FCI Toypoodle
Leeftijd: 1 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 3 kg

“Coco is een hele gezonde en energieke hond. Wij zijn sindskort met behendigheid begonnen op de hondenschool en hebben de basistraining succesvol afgerond. Ze is goed op gewicht en gelukkig nergens allergisch voor. Door de wandelingen juiste voeding en behendigheid lessen is ze in zeer goede conditie. Ze lijkt een glanzende vacht te hebben. Haar ontlasting is stevig en stinkt niet. We poetsen iedere avond haar tanden, dit hebben we haar van kleins af aan geleerd. Ook gebruiken we regelmatig de mondspray van Jean Peau en krijgt ze Dental Sticks van Farm Food om op te kauwen.”

“We voeren haar Pens & Hart KVV van Farm Food. Dit wisselen we af met de zalmolie brokken van FarmFood. We hebben haar geleerd beide te eten, maar natuurlijk gaat haar voorkeur uit naar het verse vlees. Maar als we op vakantie gaan nemen we alleen de brokken mee, die wisselen we dan af met de vers gestoomde maaltijden van Farm Food. Die kun je makkelijk meenemen op reis. Als trainers krijgt ze de Runderhart Trainers van Farm Food. We zijn tevreden over het voer en Coco vindt het erg lekker! Onze dierenarts heeft ons aangeraden haar dit te voeren, ze verkopen het zelf ook. ”

“We zijn begonnen met Carnivoer, maar overgestapt op Farm Food omdat zij een breder assortiment hebben. We geven verder geen extra supplementen. Coco is een verwende dame. Ze kreeg eerst 4x per dag eten, dit hebben we nu afgebouwd tot 2x per dag en de rest van de dag staat er een schaaltje zalmolie brokjes voor haar. Ze krijgt ook af en toe een Munchie (rijst met hart) van Farm Food tussendoor, of Dental Sticks. Ik denk dat ik ongeveer € 50,- aan voedsel kwijt ben per maand.”

Voertype: KVV + Brokken
Merk: Farm Food
Hoeveelheid per dag: 300 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: ± € 1,67
Bedrag per maand: ± € 50,-

Dit zijn alleen de brokken en KVV, de snacks en toevoegingen is hierbij dus niet meegerekend.

Volg Coco op Instagram: @coco_toypoodle01

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over wat jouw hond eet, wat voor jouw hond wel en niet werkt en wat hierbij komt kijken?
Super leuk! Alle ervaringen, soorten voer, rassen, kruisingen, maten en leeftijden zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Wat eet jouw hond?”, vul een vragenlijst in en zie je hond(en) terug op de blog!