Wat geef je een hond met heel veel allergieën? Hoe ga je daarmee om? Het baasje van Lou laat ons zien wat haar hond krijgt. En het verhaal van Romke, de Friese Stabij en Stip, een heel bijzondere kruising!

Een nieuwe rubriek op de blog: “Wat eet jouw hond?” In deze rubriek vertellen andere hondeneigenaren ons wat zij hun hond(en) geven aan voer en supplementen, maar ook wat hier de kosten van zijn van hun hond. Want een Duitse Dog kost vast niet hetzelfde als een Chihuahua, haha!

De eindeloze zoektocht naar het juiste voer voor je hond. Jullie weten vast inmiddels dat wij daar over mee kunnen praten met onze Oosterse Prinses Zahra. In deze zoektocht kan het zó fijn zijn om de ervaringen van anderen te lezen. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Iets wat goed is voor jouw hond, maar ook bij jouw levensstijl en jouw portemonnee past. En vooral dit laatste is nog wel eens een taboe. Vers vlees is veel werk? Vers vlees is heel erg duur? Alleen een brok is prima? Er zijn zoveel meningen en zoveel dingen die een hondenbaas zich af kan vragen. En waar mensen misschien ook wel een verkeerd beeld over hebben? Want is vers vlees wel altijd duurder dan brok? Hoeveel maakt het verschil in formaat/ras/leeftijd uit als het gaat om voeding en kosten? Iedere hond is anders. Bij de een werkt de ene soort of merk voeding het beste, bij de andere het andere. Kijk altijd naar je eigen hond, wat werkt voor jou en je hond?

Vandaag de ervaring van Lou (Kruising), Stip (Kruising) en Romke (Friese Stabij)

Stip

Kruising Border Collie x Bouvier x Berner Sennen x Australische Herder

Naam: Stip
Ras: Kruising Border Collie x Bouvier x Berner Sennen x Australische Herder
Leeftijd: 1 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 28 kg

“Stip is geboren op 13 november 2019. Ze is nu dus bijna zeven maanden oud. Ook is ze onlangs gesteriliseerd omdat we geen puppy’s willen. Bij 6.5 maanden woog ze al meer dan 22 kilo, het is dus een flinke pup! Inmiddels is ze 1 jaar en weegt ze 28 kg.”

“Stip is een kruising, haar moeder is een Border Collie x Bouvier en haar vader en Berner Sennen x Australische Herder.”

“Stip is nu op een goed gewicht. Ze heeft een mooie vacht, ruikt naar een hond en stinkt uiteraard na een regenbui. Precies zoals het moet, haha. We wandelen meerdere keren per dag en af en toe een langere wandeling.”

“Stip eet nu Concept voor Life (Large Junior). Ze had eerder ander voer, maar ze besloot dat ze dat niet meer lekker vond. Dit eet ze iedere dag netjes op. Ze eet in de ochtend (08:00) 200 gram en ook in de avond (17:00) 200 gram. Daarnaast krijgt ze iedere dag wel wat lekkers om op te kauwen. Het voer koop ik bij Zooplus. Hier kost 24 kilo €64,99. Ze doet 30 dagen over 24 kilo, dus per maand is dat €32,50 en per dag is dat ongeveer €1,08. Lekkere kauwstaafjes komen er dan nog bij, net als poepzakjes en dierenartskosten.”

Voertype: Brok
Merk: Concept for Life
Hoeveelheid per dag: 400 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 1,08
Bedrag per maand: € 32,50

Dit is alleen het voer, dus snacks en supplementen zijn hierin niet meegerekend.

Lou

Husky x Chihuahua x Witte Herder x Slagroomsoes (Een ordinaire straatkruising dus 🙂 )

Naam: Lou
Ras: Husky x Chihuahua x Witte Herder x Slagroomsoes (Een ordinaire straatkruising dus 🙂 )
Leeftijd: 8 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 14 kg

“Lou is nu prima op gewicht, ze schommelt altijd wel een beetje tussen de 13,5 en 14,5 kilo. 14 kilo is het streefgewicht, helemaal prima dus. In basis is Lou een rustige hond. Ze zal buiten ook niet snel rennen, tenzij ze wild ziet of los zand onder haar pootjes voelt. Dan is ze niet te beroerd om een sprintje te trekken, maar over het algemeen hobbelt ze in een gezellig drafje mee. Iedere week trainen we hoopers.”

“Lou is daar lekker wisselend. De ene week gaat ze als een sneltrein, de andere week sjokt ze als een stoomtrein waar de kolen nog voor moeten worden afgegraven.”

“Maar dat is Lou gewoon. Heeft ze zin, doet ze alles met enthousiasme. Heeft ze geen zin, dan kan ik op m’n kop gaan staan en doet ze nog steeds waar ze zelf zin in heeft. Om de week gaan we ook nog doggy-dancen en mantrailen. Bij het mantrailen staat ze wel altijd ‘aan’ en weet ieder voorwerp, ieder persoon binnen no-time te vinden. Daarnaast wandelen we kilometers per dag en mag ze tussendoor nog fitnessen, denkpuzzels oplossen en snuffelen.”

“Wat voeding betreft is Lou een complex hondje. Toen ze kwam vanuit Roemenië , was ze half kaal en zat onder de rode plekken. Ze heeft het eerste jaar Apoquel gekregen om haar huid en vacht te laten herstellen. Ondertussen ben ik op zoektocht gegaan waar ze wel en niet goed op reageert. Alle soorten gevogelte (behalve gans en fazant), schaap/lam en granen zijn voor haar een no-go. Lou is al ruim 3 jaar van de medicatie af, maar het blijft opletten. Via haar huid en vacht is niet meer te merken dat ze allergieën heeft, maar haar anaalklieren vertellen met momenten nog wel iets anders. Het blijft dus opletten met alles wat ik voer. Lou heeft een prachtige en dikke vacht. Bepaalde delen glimmen je tegemoet en andere delen zijn zo zacht dat je er met je hoofd op wil liggen als kussen. Verharen doet ze veel, maar wat wil je ook met een Husky kruising… Ze ruikt heel neutraal, alleen als ze erg nat is geregend komt er ergens wel een ‘natte hond’ luchtje naar boven. Haar gebit was knalgeel toen ze kwam, maar is inmiddels stralend wit. Daar doen we verder niks speciaals voor, behalve goede voeding en regelmatig wat te knagen geven. Haar drollen zijn perfect. Voor sommigen misschien iets aan de harde kant, maar daar zorg ik dan weer bewust voor vanwege haar anaalklieren. Bij slappe ontlasting krijgt ze daar snel last van.”

” Alle soorten gevogelte (behalve gans en fazant), schaap/lam en granen zijn voor haar een no-go”

“Lou krijgt kvv. Kant en klaar vers vlees dus. Ik voer mijn honden al zeker 12 jaar kvv en ben overtuigd van de voordelen. Maar mocht er ooit een hond komen waar het anders bij is, dan krijgt deze gewoon brok of blik. Ik kijk naar de hond en zeker in het geval van Lou blijkt maar weer hoe belangrijk dat is. Lou lust zelf alles, behalve komkommer en droge sla ;)”

“Ik vind het belangrijk om te wisselen tussen soorten en merken. Ik denk dat niet 1 merk de beste verhouding heeft en door af te wisselen, voer ik naar mijn idee zo compleet mogelijk. Zeker ook omdat Lou beperkt is in wat ze kan eten door haar allergieën, maar ook doordat ze snel aankomt en hardere ontlasting moet hebben. Laag in vet, specifieke diersoorten en met een hoger calciumgehalte. Dat is een uitdaging geweest om te vinden kan ik jullie vertellen.”

Op dit moment krijgt ze:
Kivo konijn (6,50 per kilo)
Kivo Paard&Konijn (7,20 per kilo)
Kivo 4 vissoorten (4,80 per kilo)
Shaweca paard/konijn/gans (4,25 per kilo)
Farmfood Fresh rund compleet (5,69 per 990gram)
Raw4dogs Game mix (9,22 per kilo)
En dan met momenten nog wat van KB Raw (hert of haas) HaaksBarf (Rund, konijn, paard) Carnivoer (konijn) en volgens mij vergeet ik nog wat. 

“Gemiddeld genomen kom ik dan op 6,30 per kilo. Lou eet 6 dagen van een kilo dus ongeveer 170 gram per dag, verdeeld over 2 maaltijden. Per maand zo’n 31,50. Maar dat is dus alleen het basisvoer. Lou krijgt daarnaast nog supplementen. Veendrenkstof, Active Life van cbdoggy, spirulina van cbdoggy en visolie. Gemiddeld genomen gok ik daar ook nog een 10 euro per maand voor kwijt ben.”

“Qua snacks komen we ook in het duurdere segment uit en krijgt ze dagelijks wel een konijnenoor met haar, een stukje rundernekspier (geelhaar) of een stuk luchtpijp. Maar ook kophuid, ganzenvleugels, hondshaaien en wat al niet meer wordt gegeten. Laten we zeggen dat we daar ook een tientje per maand voor kwijt zijn. Tijdens trainingen buitenshuis gebruik ik gestoomde worst van Meatlove. Daar zijn we ook nog een 7,50 per maand voor kwijt en dan tel ik de kilometers die ik moet rijden om het te kunnen kopen maar niet mee. Ik rijd er speciaal voor naar Duitsland namelijk, maar dat wordt dan wel gecombineerd met een wandeling en boodschappen voor mijzelf, een dagje uit dus. Buiten loop ik altijd met brokjes van fish4dogs om te belonen en af en toe zitten er ook wat gedroogde garnaaltjes of mini-trainers van Kivo of Fresco, oid, bij in. Om het spannend te houden. Totaal ook een 5 euro per maand zeker.”

“Wat ook nog wel mee speelt is dat ik maar een beperkte vriezerruimte heb. Ik koop dus alle kvv in losse rollen, wat het qua kosten ook wel duurder maakt dan wanneer ik in bulk in zou kunnen kopen. Gemiddeld heb ik zo’n 10 kilo in de vriezer liggen. Porties maken gaat met een stevig mes en een hoop boterhamzakjes. Eerst woog ik alles nog netjes af, maar daar ben ik mee gestopt. Ongeveer is goed genoeg, maar dat zorgt er wel voor dat ze de ene dag maar 140 gram eet en de andere dag misschien 190 gram. Die porties pak ik dan wel weer bewust uit de vriezer. Hebben we een drukke wandeldag, een luie dag of een trainingsdag met veel extra’s. Het maakt nog wel verschil dus. :)”

“Tellen we alles bij elkaar op:
Voer: 31,50
Supplementen: 10 euro
Snacks: 10 euro
Trainingsworst: 7,50 euro
Beloningen: 5 euro
Kom ik op 2,13 euro per dag wat Lou aan voedsel en supplementen kost. Ik vind het allemaal prima, alhoewel ik stiekem toch blij ben dat ze geen grote hond is die kilo’s per dag weg eet. Dan was het toch wat meer passen en meten geworden denk ik.”

Voertype: KVV
Merk: KIVO, Kiezebrink, Haaksbarf en meer.
Aantal honden: 1
Hoeveelheid per dag: 170 gram
Bedrag per dag: € 2,13
Bedrag per maand: € 63,90

Volg Lou op Instagram: @malou_the_profiterole

Romke

Friese Stabij

Naam: Romke
Ras: Friese Stabij
Leeftijd: 5 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 20-21 kg

“Ik heb een friese stabij, Romke, van bijna 5 jaar jong. Hij is gecastreerd en weegt ergens tussen de 20 en 21kg. Hoop ik. Meneer is door corona al een poosje niet gewogen. Voor corona was hij iets aan de stevige kant, toen woog hij 21,2kg, nu is hij wat slanker. Wij doen wekelijks aan hoopers, erg leuk om te doen! Voorheen deden we voor zijn niet erg sterke lijf ook balans en coördinatie, maar nu heb ik even gekozen voor hoopers omdat hij dat erg leuk vind. We wandelen niet erg veel. Hij is snel overprikkeld, wat hem in huis een drukke hond maakt. Dus in zijn geval is minder en korter wandelen beter.”

“Allergieën heeft hij niet, al heb ik wel het idee dat een paar dagen achter elkaar kip of rund wel voor dunnere ontlasting zorgt. Ontlasting is zoiezo een dingetje. De laatste paar jaar is dat over het algemeen goed, gelukkig, maar dat is vooral het eerste jaar wel lastig geweest. Ik heb meerdere merken geprobeerd. Vaak lust hij het niet, of de ontlasting wordt minder en hij begint winderig te worden. De dierenwinkel, Talsma Pets en co in Drachten heeft mij enorm geholpen. Ging het niet goed, voer retour en wat anders proberen. Super service! Daarom haal ik daar nog steeds het voer voor hond en kat.”

“Voor een banaan doet hij een moord. En pindakaas… Tja hij heeft een bijzondere smaak zullen we maar zeggen.”

“Romke krijgt Profine Zalm aardappel. Dit krijgt hij nu een paar jaar. Voorheen kreeg hij de Lam variant, maar zijn huid werd wat schilferig, daarom in overleg gekozen voor de zalm. Dit gaat goed! Hij verhaart niet extreem en heeft geen sterke geur. Niemand die bij mij in huis komt denkt, getver ik ruik hond. Ik mag graag mijn neus in zijn haardos steken, zo lekker ruikt ie haha! Zijn gebit is ok, denk ik. Ik moet bekennen dat ik niet veel verstand van het hondengebit heb, maar het meeste is gewoon wit en hij stinkt niet uit zijn bekkie. Hij krijgt dagelijks iets te kauwen. Dat varieert van paardenlong, zwaar favoriet bij Romke, tot pezen van verschillende dieren of oren. Kip en rund krijgt hij niet zo vaak. Ennuh, hij heeft mijn ouders goed getraind, daar schooit hij altijd om wat lekkers. Dagelijks gaat er dus ook nog iets van een hondenkoekje in, en ook mensen koekjes en fruit gaan er prima in. Voor een banaan doet hij een moord. En pindakaas… Tja hij heeft een bijzondere smaak zullen we maar zeggen.”

“Er ligt altijd een koffieboomwortel klaar voor Romke. Die wordt af en toe gepakt, maar niet dagelijks. Ik gebruik vrij veel beloningsmateriaal, met trainen en ook met snuffel spelletjes. Dat kan van alles zijn. Snacks en beloningsmateriaal koop ik via internet. Voor snacks is Snoepdog favoriet, ze pakken alles ook altijd erg leuk in, en richten het aan Romke. Zo leuk vind ik dat! Beloningsmateriaal komt vaak van Zooplus, maar de laatste keer van Natuurlijk voor de hond. Beetje afwisseling er in zeg maar.”

“Romke krijgt 2 keer per dag 75gram Profine brokjes, met Duo Dog paardenvet. Tot voor kort kreeg hij er zalm olie door, maar dat geknoei met theelepeltjes had ik geen zin meer in. Ook werd zijn huid weer wat schilferig (erg droog in huis ook) en was zijn haar wat dof. Daarom nu over op Duo Dog, en ik ben tevreden tot nu toe! Romke vind het heerlijk! Ook krijgt hij een pil met chinese kruiden.

De Profine kost €0,62 per dag, en €18,45 per maand. Prima prijs vind ik, ik ben tevreden.”

Voertype: Brokken
Merk: Profine
Hoeveelheid per dag: 150 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 0,62
Bedrag per maand: € 18,45

Dit zijn alleen de brokken, de snacks en toevoegingen is hierbij dus niet meegerekend.

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over wat jouw hond eet, wat voor jouw hond wel en niet werkt en wat hierbij komt kijken?
Super leuk! Alle ervaringen, soorten voer, rassen, kruisingen, maten en leeftijden zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Wat eet jouw hond?”, vul een vragenlijst in en zie je hond(en) terug op de blog!