6 jul 2020

Wat eten Splinter, Joep, Sjaakie & Freddie

Wat eten deze Welsh Corgi Cardigan, Labrador x Beagle, Duitse Jagdterrier en kruising Duitse Jagdterrier? De baasjes vertellen ons er alles over? Wat ze eten, wat het kost per maand om ze dit te voeren en meer.

Een nieuwe rubriek op de blog: “Wat eet jouw hond?” In deze rubriek vertellen andere hondeneigenaren ons wat zij hun hond(en) geven aan voer en supplementen, maar ook wat hier de kosten van zijn van hun hond. Want een Duitse Dog kost vast niet hetzelfde als een Chihuahua, haha!

De eindeloze zoektocht naar het juiste voer voor je hond. Jullie weten vast inmiddels dat wij daar over mee kunnen praten met onze Oosterse Prinses Zahra. In deze zoektocht kan het zó fijn zijn om de ervaringen van anderen te lezen. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Iets wat goed is voor jouw hond, maar ook bij jouw levensstijl en jouw portemonnee past. En vooral dit laatste is nog wel eens een taboe. Vers vlees is veel werk? Vers vlees is heel erg duur? Alleen een brok is prima? Er zijn zoveel meningen en zoveel dingen die een hondenbaas zich af kan vragen. En waar mensen misschien ook wel een verkeerd beeld over hebben? Want is vers vlees wel altijd duurder dan brok? Hoeveel maakt het verschil in formaat/ras/leeftijd uit als het gaat om voeding en kosten? Iedere hond is anders. Bij de een werkt de ene soort of merk voeding het beste, bij de andere het andere. Kijk altijd naar je eigen hond, wat werkt voor jou en je hond?

Vandaag de ervaring van Splinter (Welsh Corgi Cardigan), Joep (Labrador x Beagle), Sjaakie (Duitse Jagdterrier x Jack Russell) en Freddie (Duitse Jagdterrier)

Splinter

Welsh Corgi Cardigan

Naam: Splinter
Ras: Welsh Corgi Cardigan
Leeftijd: 2 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 12,5 kg

“We hebben best wat moeite gehad met Splinter goed op gewicht houden, maar nu is hij goed op gewicht! Hij is redelijk actief en we zijn nu ook zijn conditie aan het opbouwen omdat we over anderhalve maand naar Noorwegen verhuizen! Daar willen we lekker veel met hem de bergen in gaan trekken.”

“We geven Splinter krijgt nu KVV van Kivo Petfood. Hij is allergisch voor kip en rund en zelf heb ik ervoor gekozen om geen paard en liever ook geen konijn te geven. Dat gaat een beetje tegen mijn gevoel in omdat ik ze zelf ook heb gehad of verzorg. We hebben ook gemerkt dat Splinter niet tegen brok kan, we hebben heel veel geprobeerd, maar hij reageert nergens goed op. Hij krijgt er diarree, jeuk en winderigheid van. Omdat we niet steeds naar de dierenarts wilden voor medicijnen om zijn darmen rustig te krijgen en bloedonderzoek, appte ik een vriendin en die begon over KVV. Dat gingen we meteen proberen en na een paar dagen ging het al veel beter!”

“Splinters conditie is prima, hij verhaart gewoon 2x per jaar, zijn vachtconditie is goed en zijn ontlasting ook. Hij poept 3 a 4x per dag. Sinds hij KVV krijgt stinkt hij ook helemaal niet meer uit zijn bek. Zijn tanden zijn schoon en hij krijgt regelmatig een koffieboomwortel of hertengewei (zijn favoriet!). En om de dag krijgt hij een stukje lamsdarm om op te kauwen.”

“Hij krijgt KVV in de smaken Lam en Eend van Kivo Petfood. En 2 pompjes schapenvet met knoflook en zeewier (ook van Kivo). Daarnaast krijgt hij 1x per week een hele sardine. Vanaf komende week gaan we ook KVV Fazant, KVV Kalkoen, Kvv Wilde uit en Sprot (kleine visjes) geven, zodat er iets meer afwisseling in zit. Dit bestellen we altijd bij Ekowolf.nl, met een handige bezorgservice! Ik ben heel tevreden over de Lam en Eend van Kivo, het is niet te duur maar wel van goede kwaliteit. Splinter moest wel even wennen aan de hele sardines, maar nu is hij er dol op! Hij krijgt 270 gram per dag aan KVV en visjes, dit verdelen we over 2 maaltijden. En vaak in de avond ook wat groentes erbij (zoals blauwe bessen, zoete aardappel, witlof, rode kool, broccoli en komkommer). We gaven een paar weken geleden een groentemix, maar hier kreeg hij een allergische reactie op dus we zijn nu aan het uitzoeken waar dat op was. Overdag krijgt hij wel eens een gekookt of gebakken eitje of iets lekkers zoals lamsdarm of wat (gedroogde) snacks zodat er geen troep in zit.”

“Meestal bestellen we voor een maand eten, meer past niet in onze vriezer. We laten het ontdooien in een vershoudbak in de koelkast en maken zijn maaltijd iedere keer apart. Dit kost echt maar 5 minuutjes! De groenten maak ik meestal in de middag, voor een aantal dagen. Dus het is een kwestie van KVV in zijn bak doen en groente/fruit toevoegen.”

Voertype: KVV
Merk: Kivo Petfood
Hoeveelheid per dag: 270 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 2,18
Bedrag per maand: € 67,58

Dit is alleen de KVV, vis en groente, dus exclusief de snacks, toevoegingen en supplementen

Volg Splinter op Instagram: @splinterthecorgi

Sjaakie & Freddie

Duitse Jagdterrier x Jack Russell & Duitse Jagdterrier

Naam: Sjaakie
Ras: Duitse Jagdterrier x Jack Russell
Leeftijd: 2 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 7 kg
Hoeveelheid per dag: ± 80 gram

Naam: Freddie
Ras: Duitse Jagdterrier
Leeftijd: Bijna 2 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 8 kg
Hoeveelheid per dag: ± 80 gram

“Sjaakie is een hond met heel veel energie, als het zou kunnen zou hij positief testen op ADHD, haha. Hij heeft 2 standen: Up & Running en slapen. Elke dag is een feestje. Hij is ook heel goed op gewicht.
Freddie daarentegen is rustiger, maar die kan buiten wel heel actief en fel zijn. Binnen is ze in snooze modus en dol op knuffelen. Ze heeft ook best last van hormonen en schijnzwanger zijn, waardoor ze lui is en haar gewicht een dingetje is. We gaan haar laten steriliseren zodra ze niet meer schijnzwanger is. Hun conditie is verder heel goed. In de herfst/winter is de huid wat droog, maar dan geven we ze wat extra supplementen (zoals schapenvet of extra vette vis). Sjaakie kan met elke wandeling wel poepen (4 a 5 keer per dag), Freddie houdt het bij 2x per dag. Ze ruiken zelf ook niet overmatig naar hond, ik let goed op wat ze eten en dat het verantwoord is. ”

“Het gebit van het duo is goed. Sjaakies gebit is wel afgesleten doordat hij het eerste jaar iets teveel met tennisballen heeft gespeeld. Hij heeft er geen last van gelukkig en gewoon parelwitte tandjes. Freddie kwam met 10 weken bij ons en had allemaal verrotte tandjes en stonk een uur in de wind. Ze had als pup alleen pens gehad van de fokker. Ik hield m’n hart vast voor haar blijvende tandjes maar gelukkig is haar gebit nu angstaanjagend haha! Parelwitte bijtertjes. Ik wissel hard en zacht voer af en let ook op de snoepjes: het liefst kauwsnoepjes en geen hap-slik-weg. Ze krijgen 1 á 2 keer per week een snack.”

“Als puppy had Freddie allemaal rotte tandjes, maar gelukkig heeft ze nu een gebitje om bang van te worden!
Parelwitte bijtertjes!”

“Het voer is wel een beetje een dingetje op het moment.. Ze hebben altijd Platinum voer gehad in verschillende smaken, maar sinds 2 weken raken ze beide de brokken niet meer aan. Ze kregen altijd de brok aangevuld met vers vlees, groente en/of fruit. Ik heb van alles geprobeerd ondertussen, maar het blijft lastig. Nu proberen we Edgard & Cooper, dat lijken ze op dit moment wel lekker te vinden. Ook weer gecombineerd met vers vlees en groenten. Ze reageren trouwens beide niet goed op rundvlees in brokken, heel gek, want als ik ze rundergehakt geef gaat het wel goed. Misschien is het iets anders dan? Maar so far reageren ze allen op de kant en klare brokken met rund erin.”

“Van Platinum kregen ze ongeveer 80 gram per keer met een eetlepel groente en 15 gram vers vlees (kip/gehakt/vis). Geen supplementen behalve het schapenvet als de huid te droog is. Het voer kost ongeveer 1 euro per dag per hond, aangevuld met het verse vlees uit de supermarkt kom ik op zo’n € 2,50 per dag per hond.”

Voertype: Brokken + vers vlees
Merk: Platinum Brokken
Aantal honden: 2
Bedrag per dag: ± € 5,-
Bedrag per maand: ± € 150,-

Dit is de brok en het verse vlees uit de supermarkt voor beide honden, exclusief snacks en andere toevoegingen.

Volg Sjaakie & Freddie op Instagram: @sjaakietdraakie

Joep

Labrador x Beagle


Naam: Joep
Ras: Labrador x Beagle
Leeftijd: 4 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 22 kg

“Joep is actief, soms wat té, haha. Maar nu hij 4 jaar is geworden is hij eindelijk wat volwassener en rustiger. Ik train verschillende dingen met hem, omdat ik samen met een vriendin een eigen hondenschool heb. Hij helpt mij mee met het maken van trainingsvideo’s en verder doet mijn vriend ook behendigheid met hem (waar we thuis dan uiteraard ook mee verder oefenen). Ook hebben we sinds kort een begin gemaakt met Treibbal (het drijven van grote ballen in de juiste volgorde naar de baas) en is hij eigenlijk voor allerlei gekke bedenksels van mij wel te porren. Behendigheid doen we eigenlijk iedere week een half uur tot een uur over de dagen verdeeld en andere trainingsoefeningen al met al ook ongeveer een uur per week. Verder natuurlijk gewoon het wandelen. “

“Joep is heel makkelijk met eten, daar staan zijn 2 rassen ook wel bekend om. Vanaf de fokker kreeg hij Eukanuba mee, wij zijn later overgestapt op de Eukanuba volwassen brok. Omdat het goed bevalt, Joep mooi glanst en zijn conditie goed is zijn we nooit overgestapt. Het was na zijn castratie even zoeken om de juiste hoeveelheid voeding te geven, maar hij is momenteel goed op gewicht. Bij de avondportie geven we hem nog wat zalmolie over het voer. Hij heeft wel snel een schilferige huid, van puppy af aan al. Met een zwarte vacht zie je het ook snel als hij wat dof is of schilfert. Maar over het algemeen valt dit mee en glanst hij mooi! Ook zijn ontlasting is altijd goed en hij poept ongeveer 2-3 keer per dag. We merken, nu we een Golden Doodle in huis hebben als gastgezin, dat Joep eigenlijk helemaal niet sterk ruikt. Dat is een behoorlijk verschil!”

“Hij krijgt nu 150 gram Eukanuba Adult Active Large Breed Kip per dag en 2-3 pompjes zalmolie. We verdelen de brokken over 2 maaltijden. De exacte voertijd houd ik onvoorspelbaar, anders blijft hij rond etenstijd achter mij aanlopen. Ik geef hem pas eten als hij ergens rustig ligt te slapen. Maar hij krijgt de ochtendmaaltijd ergens tussen 06:00-08:00 en de avondmaaltijd tussen 17:00-19:00. “

“Zijn gebit ziet er ook goed uit! We geven hem vooral af en toe wat kauwsnacks die goed zijn voor het gebit. Dit krijgt hij ongeveer 1x in de 2-3 dagen. Ik koop dan vaak stevige en harde dingen zoals bullepees, runderkophuid of een yakka (deze iets minder vaak vanwege de prijs.)”

Voertype: Brokken
Merk: Eukanuba
Hoeveelheid per dag: 150 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 0,38
Bedrag per maand: € 11,25

Dit zijn alleen de brokken, de snacks en zalmolie is hierbij dus niet meegerekend.

Volg de hondenschool van het baasje op Instagram: @kynoloki

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over wat jouw hond eet, wat voor jouw hond wel en niet werkt en wat hierbij komt kijken?
Super leuk! Alle ervaringen, soorten voer, rassen, kruisingen, maten en leeftijden zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Wat eet jouw hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3