Wat eten deze vlinderhondjes, herderkruising en windhonden? De hondenbaasjes van Nowah, Katootje, Spike, Zoey & Lara vertellen ons er alles over!

Een rubriek op de blog: “Wat eet jouw hond?” In deze rubriek vertellen andere hondeneigenaren ons wat zij hun hond(en) geven aan voer en supplementen, maar ook wat hier de kosten van zijn van hun hond. Want een Duitse Dog kost vast niet hetzelfde als een Chihuahua, haha!

De eindeloze zoektocht naar het juiste voer voor je hond. Jullie weten vast inmiddels dat wij daar over mee kunnen praten met onze Oosterse Prinses Zahra. In deze zoektocht kan het zó fijn zijn om de ervaringen van anderen te lezen. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Iets wat goed is voor jouw hond, maar ook bij jouw levensstijl en jouw portemonnee past. En vooral dit laatste is nog wel eens een taboe. Vers vlees is veel werk? Vers vlees is heel erg duur? Alleen een brok is prima? Er zijn zoveel meningen en zoveel dingen die een hondenbaas zich af kan vragen. En waar mensen misschien ook wel een verkeerd beeld over hebben? Want is vers vlees wel altijd duurder dan brok? Hoeveel maakt het verschil in formaat/ras/leeftijd uit als het gaat om voeding en kosten? Iedere hond is anders. Bij de een werkt de ene soort of merk voeding het beste, bij de andere het andere. Kijk altijd naar je eigen hond, wat werkt voor jou en je hond?

Vandaag de ervaring van Nowah & Katootje (Vlinderhondjes), Spike (Duitse Herder x Boelab) en Zoey & Lara (Whippet x Greyhound)

Nowah & Katootje

Vlinderhondjes

voeding vlinderhondje papillon hondenvoer smuldier voer

Naam: Nowah
Ras: Vlinderhondje
Leeftijd: 8 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 6.2 kg
Hoeveelheid per dag: 100 gram

vlinderhondje teef teefje voeding voer hondenvoer ervaring

Naam: Katootje
Ras: Vlinderhondje
Leeftijd: 8 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 5.5 kg
Hoeveelheid per dag: 100 gram

“Mijn twee Vlinderhondjes Nowah & Katootje zijn net een Bassie & Adriaan team. Nowah is heel slim (denkspelletjes doet hij zo), maar ook een sulletje. Als Katootje zijn kluif wil hebben, blaft ze om niks en rent richting de achterdeur, zodat Nowah mee doet.. Ondertussen pikt Katootje stiekem zijn kluif! Keer op keer. Katootje is daarentegen gelijk hieperdepieper met denkspelletjes en snapt er echt helemaal niks van! De drukte in haar hoofd zit haar tegen haha. Maar zoals beschreven: slim genoeg om Nowah om de tuin te leiden. Samengevat: als ze beiden achter een hek staan waar ze omheen kunnen, Katootje loopt eromheen, Nowah staat na een half uur nog steeds te kijken waarom ie niet rechtdoor kan.”

“Ook qua eetgedrag zijn ze heel verschillend. Nowah is een alleseter, maar doe het het beste op vers vlees. Katootje is wat lastiger. Droge brokken vindt ze vies (haha) en regelmatig staat ze op met een rommelend buikje en wil ze ’s ochtends eerst niet eten. Dan krijgt ze haar eten ’s middags. Ze zijn allebei goed op gewicht en wandelen elke dag 5 km met ons. Nowah glanst prachtig, maar verhaart wel meer nu hij sinds 3 maanden gecastreerd is. Katootje heeft een heel andere vachtstructuur. Ze verhaart minder, glanst ook heel mooi maar wel een breekbaarder haartype. Hun conditie is goed en ook hun ontlasting is perfect (2x per dag). Ondanks de kauwsnacks hebben ze allebei wel wat gebitsproblemen. Nowah heeft wat tandplak en gaat meestal om de 2 jaar voor een gebitsreiniging onder narcose. Katootje heeft een slechter gebit, ze is al 11 tanden en kiezen kwijt. Laatst stapte ik op een kies die ze even uitgespuugd had.. Ook zij gaat 1x in de 2 jaar naar de dierenarts voor een gebitscheck (en vaak ook weer wat trekken). ”

“Ze krijgen allebei Smuldier Vlees Compleet, hier doen ze het allebei goed op. Nowah eet met Katootje mee, want die lust geen brokjes. Ik heb als eerste de goedkope versie geprobeerd en die gevalt prima voor allebei, dus ook fijn voor de portemonnee. En af en toe krijgen ze een Rodi hamburger, omdat die makkelijker zijn om mee te nemen. Ze krijgen beide ’s ochtends 50 gram en ’s avonds 50 gram. Soms aangevuld met wat tafelrest groenten zoals broccoli, wortels etc. Ik haal om de dag een verpakking uit de vriezer, laat deze 24 uur ontdooien in de koelkast en bewaar het in een goed afgesloten bak. Portioneren doe ik met een vorkje, als ze het gevoerd krijgen haal ik er zo’n 50 gram per hond af.”

“Ze krijgen meestal 1x per dag een kauwstaafje/dentastix-achtig/gedroogd iets. Daarnaast strooi ik ook 1x per dag een handje vol brokjes door de tuin om op te snuffelen.”

Voertype: KVV
Merk: Smuldier
Hoeveelheid per dag: 200 gram
Aantal honden: 2
Bedrag per dag: € 0,40
Bedrag per maand: € 12,-

Dit is alleen de KVV, dus snacks en andere dingen niet meegerekend.

Spike

Duitse Herder x Boelab (Labrador x Berner Sennen)

Naam: Spike
Ras: Duitse Herder x Boelab
Leeftijd: 3,5 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 37,8 kg

“Spike vindt het super om lange wandelingen te maken of mee te rennen met de fiets! Verder dan dat en af en toe achter bewegende voorwerpen rennen, doen we niet aan sporten. Hij heeft een goede conditie en ook zijn huid is prima. Zijn vacht mag van mij wel iets meer glanzen. Verharen doet hij helaas het hele jaar door, met 1 of 2 pieken. Zijn ontlasting is ook goed, minimaal 2x per dag en als hij meer brokken heeft gehad soms iets meer. Hij krijgt regelmatig een kauw snack (gedroogd vlees/huid of soms een bot met nog wat vlees) om zijn gebit mooi wit te houden. Tanden poetsen doen we verder niet.”

“Hij krijgt een combinatie van koudgeperste brokken en vlees. De brokken zijn van het merk Van Benthem. We proberen de smaken af te wisselen (kip, zalm of schaap). Qua vers vlees kopen we meestal Smuldier, maar soms ook Carnibest.”

“Het liefst zou ik overstappen op ‘barf’. Daar hoor ik heel veel positieve dingen over en ik ben het aan het onderzoeken. In de toekomst wil ik overstappen, maar op dit moment houdt het geld me nog tegen. Naar mijn mening zit er te weinig vlees in brokken. Daarom geef ik ook vlees bij, maar dat zou ik straks allemaal graag anders doen. De brok die ik hem nu geef, geef ik hem al vanaf pup en bevalt goed. Met de smaken van zowel brok als vlees probeer ik zoveel mogelijk te wisselen. En hij krijgt soms aan rauw eitje bij zijn voer.”

“Hij krijgt gemiddeld ongeveer 200 gram brokken en 250/300 gram vlees per dag. Dit verdeeld over 2 maaltijden per dag. Tussen de middag krijgt hij vaak een snack (gedroogd vlees). En soms ook wat snacks of brokjes met trainingen of vermaak. O ja, met de vele mensen (8) die hier bij ons in huis wonen, krijgt Spike het zo nu en dan ook voor elkaar om wat mee te snoepen van het mensen eten. Zijn kop op je schoot of onder je arm gewurmd en verlangend kijkende ogen, is voor sommigen hier in huis toch echt wel moeilijk om te negeren, haha!”

Voertype: Geperste brokken + vers vlees
Merk: Van Benthem & Smuldier
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 1,30
Bedrag per maand: € 39,-

Dit is de brok en het vlees uit de supermarkt, exclusief snacks en andere toevoegingen.

Volg Spike op Instagram: @shepherdmuttspike

Zoey & Lara

Whippet x Greyhound

Naam: Zoey
Ras: Whippet x Greyhound
Leeftijd: 8 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 21 kg
Hoeveelheid per dag: 340 gram

Naam: Lara
Ras: Whippet x Greyhound
Leeftijd: 8 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 21 kg
Hoeveelheid per dag: 340 gram

“Zoey & Lara zijn 2 windhondenzusjes, maar toch heel verschillend! Lara is steviger gebouwd, is niet zo heel erg dol op spelen (vanaf pup al niet) en maak je gewoon blij met een wandeling zonder te veel poespas. Ze houdt wel van ontdekken samen met Zoey! Zoey kan wat lastiger zijn met eten en bij haar zie je ook snel dat ze wat minder goed op gewicht is door haar bouw. Zoey heeft (buiten) altijd energie voor 10. Daar zit geen uitknop op. Lekker veel rennen, ravotten en gek doen! Zoey heeft ook best veel uitdaging nodig. Lara is snel ‘moe’, wil snel drinken en houdt dus niet zo van spelen. Wandelingen houdt ze wel gewoon prima vol. Ik krijg altijd te horen dat ze zo lekker zacht zijn. Ze verharen altijd wel veel, zwarte kleding is hier niet veilig. In de rui periode vliegen de haren van hun af als ze schudden! Je ruikt ze eigenlijk niet in huis, dit vind ik heel prettig.”

“Ik geef momenteel Red Mills Tracker, speciaal voor Greyhounds. De meiden waren uitgekeken op hun vorige voer, dus moest ik op zoek naar een nieuw merk. Ze eten het goed en ik heb ook het idee dat het meer vult. Zoey is enorm opgeknapt qua gewicht met dit voer! Dus zolang ze dit goed blijven eten en het er goed op doen, blijven we dit geven. Zo af en toe krijgen ze wat natvoer over hun brokken heen of een rauw ei, dat vinden ze heel erg lekker! Ze krijgen allebei 170 gram per maaltijd, dus 340 gram per dag. Ze kunnen trouwens ook klok kijken, want ze weten precies wanneer het 19:00 is en etenstijd is.”

“Ik moet eerlijk toegeven, hun gebit had in de jaren wel wat meer aandacht mogen hebben. Ze hebben wel een beetje een mond-geurtje. Momenteel heb ik dental snacks voor de meiden en heb ik ook tandpasta (met rundvlees smaak) voor ze gehaald, daar gaan we mee beginnen. Ook heb ik altijd hondenkoekjes mee tijdens het wandelen. Windhonden kunnen nog wel eens de benen nemen en ik merk dat ze met plezier terug komen sinds ik snoepjes bij me heb. Ook krijgen ze hier standaard een koekje voor het slapen gaan. En verder kauwbotten, dental sticks en nog veel meer. Kortom: ze zijn enorm verwend.”

“Fun fact: Lara is dol op fruit, ik vind het ook heel gezellig om samen een appeltje of een banaan te eten met Lara. Maar bij Zoey hoef ik niet aan te komen met fruit. Wat stukjes appel in haar bak is nog tot daar aan toe. En ze zijn dol op kaas, dit krijgen ze heel af en toe. Zodra ik kaas pak staan er gelijk 2 meiden naast me. Ik heb het ook wel eens meegenomen op wandeling, maar dan worden ze iets te braaf. Dan lopen ze alleen nog maar naast mij en niet meer vooruit, haha!”

Voertype: Brokken
Merk: Red Mills Tracker
Hoeveelheid per dag: 680 gram
Aantal honden: 2
Bedrag per dag: € 0,96
Bedrag per maand: € 28,96

Dit zijn alleen de brokken, de snacks en toevoegingen is hierbij dus niet meegerekend.

Volg Zoey & Lara op Instagram: @wanderwithzoeyandlara

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over wat jouw hond eet, wat voor jouw hond wel en niet werkt en wat hierbij komt kijken?
Super leuk! Alle ervaringen, soorten voer, rassen, kruisingen, maten en leeftijden zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Wat eet jouw hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!