Wat eten deze poedelkruisingen, Chihuahua en Field Spaniel? Een van deze honden heeft een allergie en krijgt zelfs voer op basis van insecten! De baasjes vertellen je alles over de voeding van hun honden.

Een nieuwe rubriek op de blog: “Wat eet jouw hond?” In deze rubriek vertellen andere hondeneigenaren ons wat zij hun hond(en) geven aan voer en supplementen, maar ook wat hier de kosten van zijn van hun hond. Want een Duitse Dog kost vast niet hetzelfde als een Chihuahua, haha!

De eindeloze zoektocht naar het juiste voer voor je hond. Jullie weten vast inmiddels dat wij daar over mee kunnen praten met onze Oosterse Prinses Zahra. In deze zoektocht kan het zó fijn zijn om de ervaringen van anderen te lezen. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Iets wat goed is voor jouw hond, maar ook bij jouw levensstijl en jouw portemonnee past. En vooral dit laatste is nog wel eens een taboe. Vers vlees is veel werk? Vers vlees is heel erg duur? Alleen een brok is prima? Er zijn zoveel meningen en zoveel dingen die een hondenbaas zich af kan vragen. En waar mensen misschien ook wel een verkeerd beeld over hebben? Want is vers vlees wel altijd duurder dan brok? Hoeveel maakt het verschil in formaat/ras/leeftijd uit als het gaat om voeding en kosten? Iedere hond is anders. Bij de een werkt de ene soort of merk voeding het beste, bij de andere het andere. Kijk altijd naar je eigen hond, wat werkt voor jou en je hond?

Vandaag de ervaring van Quinty & Yara (Poedelkruisingen), Hunter (Chihuahua) en Lotje (Field Spaniel)

Quinty & Yara

Poedel x Maltezer en Poedelkruising

Naam: Quinty
Ras: Poedel x Maltezer
Leeftijd: 11 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 6 kg
Hoeveelheid per dag: 120 gram

Naam: Yara
Ras: Poedelkruising
Leeftijd: 1 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 6.3 kg
Hoeveelheid per dag: 180 gram

“Ik heb 2 hondjes Quinty en Yara. Quinty is een poedel x maltezer van 11 jaar en Yara is een poedel kruising van 1 jaar. Ze zijn beide nu goed op gewicht. Ik beoefen geen sport met hun, maar ze worden wel dagelijks uitgelaten. Quinty is allergisch voor graan en kip dus hier moeten we altijd om denken met voeding en snacks. De conditie van beide honden is goed. De vacht is ook van beide goed, Yara verhaart een beetje en Quinty heeft soms wat last van een droge huid. Ik geef hun iedere ochtend een halve theelepel zalmolie over de voeding, dit is ook goed voor de huid.”

“Nu ze vers vlees krijgen te eten is de ontlasting ook goed en poepen ze 1 max 2 keer dag een klein beetje en is het goed stevig. Ook hebben de honden zelf geen sterke geur. Het gebit van hun allebei is goed, ze hebben een klein beetje tandsteen. Ze krijgen wel botjes te kauwen voor hun gebit, ongeveer 4 keer per week. En dan botjes zoals runderhuid, varkensoren, konijnenoren etc. En daarnaast nog wat snoepjes/beloning, hier krijgen ze elke dag wel wat van. En ze krijgen elke avond een half theelepeltje zeealgenmeel over de voeding voor hun gebit en vacht.”

“Ze krijgen allebei Dogmeat en Smuldier te eten. Van Dogmeat krijgen ze de smaak zalm en de mix paard, lam, konijn. En van Smuldier krijgen ze de runderpens. Verder voeg ik geen groentes toe, ik wissel alleen af in diersoorten. Ik ben heel tevreden over deze voeding en ze doen het hier heel goed op en omdat het vlees is geef ik dit liever dan brokken. Ook is het vlees niet te fijn gemalen. Ook wissel ik niet af van merken, omdat ze het hier zo goed op doen.”

“Van dit voer krijgt Quinty 120 gram per dag en Yara 180 gram per dag, ze krijgen 2 keer op een dag in de ochtend en in de avond. Op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag krijgen ze de paard, lam, konijn mix, op woensdag de runderpens en op zondag zalm. De kosten voor deze voeding per dag voor Quinty is, €0,40 voor de mix, €0,28 voor de zalm en €0,24 voor de runderpens. Dit komt op €11,16 per maand. En de kosten voor deze voeding per dag voor Yara is, €0,58 voor de mix, €0,42 voor de zalm en €0,36 voor de runderpens. Dit komt op €16,30 per maand. Dus voor twee kleine hondjes ben ik €27,46 kwijt aan voeding. Het vlees dat ik koop zijn rollen van 1000 gram. Deze hakken we in kleine porties voor hun en gaan dan in de vriezer. We kopen altijd 18 kilo per keer.”

Voertype: KVV
Merk: Smuldier & Dogmeat
Hoeveelheid per dag: 300 gram
Aantal honden: 2
Bedrag per dag: ± € 0,98
Bedrag per maand: € 27,46

Dit is alleen de KVV, dus snacks en andere dingen niet meegerekend.

Volg het baasje van Quinty & Lara op Instagram: @jennifervenemafotografie

Hunter

Chihuahua

Naam: Hunter
Ras: Chihuahua
Leeftijd: 2,5 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 2,5 a 2,7 kg

“Hunter is een actief hondje, we wandelen veel en hij heeft een goede conditie. In zijn spel moeten we hem soms zelfs een beetje remmen omdat hij dan een beetje overactief wordt. Hij is nu goed op gewicht, maar hij mag niet veel zwaarder worden.”

“We zijn bezig om zijn voedselallergie helder te krijgen. Hij reageert in ieder geval slecht op kip en rund, we geven hem nu 1 soort voer, 1 snack en de koffieboomwortel om te kijken waar de allergie ligt. Zo gaan we na 8 weken een extra snack toevoegen en zo maar door om te kijken waar Hunter zo heftig op reageert. Hij begint dan te bijten aan zijn pootjes van de jeuk.”

“Zijn vacht is zacht maar hij verhaart wel veel op dit moment. Dat is gewoon in de rui, daarnaast eigenlijk niet. Hij heeft keurige donkere en stevige ontlasting, poept gerust 3x op een dag. Hunter heeft zelf geen sterke geur, maar hij ruikt wel vaak naar iemands parfum omdat hij bijna in je kruipt om te kroelen haha! We hebben toen Hunter 1 jaar was zijn dubbele hoektandjes laten trekken, tot nu toe verder geen gebitsproblemen. Wij poetsen Hunter zijn tanden niet maar geven hem wel een koffieboomwortel om te kauwen. “

“Hij krijgt Bugs for Pets, een geperste brok. Tot nu toe ben ik erg tevreden. We hebben hiervoor de krokante brok gehad die vond Hunter ook erg lekker maar we zijn nu overgestapt op de geperste brok om te kijken waar zijn allergie ligt. Het afgelopen half jaar geven wij alleen BugsforPets. We proberen zo min mogelijk af te wisselen om jeuk te voorkomen. Hij eet 45-50 gram per dag. Maar hij kan de hele dag uit zijn bak eten. Om toch een idee te krijgen wat hij ongeveer eet heb ik een aantal dagen zijn voer in de ochtend en avond afwegen om te kijken hoeveel hij opgegeten had.”

“Als snack krijgt Hunter een halve DentalStick van Soopa en nemen we Soopa Bites mee met wandelen. 1 Soopa Bite breken we meestal in 4 stukjes. En thuis heeft hij altijd de koffieboomwortel liggen.

Voertype: Geperste brokken
Merk: BugsforPets
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 0,52
Bedrag per maand: € 15,71

Dit is alleen de brok, hierbij zijn snacks niet meegerekend.

Volg Hunter op Instagram: @hunter_chihuahuax

Lotje

Field Spaniel

Naam: Lotje
Ras: Field Spaniel
Leeftijd: 1 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 17 kg

“Lotje is een intelligente, gehoorzame, gevoelige en mensgerichte hond. Ze is goed op gewicht, maar wel de kleinste van het nest. Een teef kan tussen de 18 en 22 kg wegen. De Field Spaniel is een actieve en sportieve hond, van huis uit is het een jachthond maar het leuke is dat de meeste Fieldjes zeer leergierig zijn waardoor je meerdere sporten kan beoefenen. Zoals behendigheid, tracking, breitensport en flyball.”

“We wandelen 3 à 4x per dag met Lotje en beginnen elke ochtend een uur in het bos. Een keer in de week volgt Lotje een hondencursus. Ze heeft inmiddels haar tweede certificaat van gehoorzaamheid gehaald. Thuis probeer ik minimaal 1x per dag zelf met haar te trainen, wat mij niet altijd lukt. Ze is leergierig ik vind het ook gezellig. Ze is dol op een ’taakje’, echt een ‘pleaser’. “

“Vanuit de fokker heb ik tot nu toe hetzelfde dieet aangehouden. In de ochtend is de basis vers vlees en zalmolie en daar kan dan van alles bij aan groente of fruit en in de avond neemt zij Kronch zalmbrokjes. Lotje eet ook wortels, boontjes (gekookt) en appels”

“De Field Spaniel heeft een enkele laag en heeft geen ondervacht. Ik kam haar regelmatig zodat er geen viezigheden blijven haken in haar vacht. Een field spaniël verhaard gemiddeld. Ik laat Lotje altijd ‘plukken’ en niet trimmen. In combinatie van goede rust, gezond voer/eten en beweging heeft een field een mooie zachte glimmende vacht. O ja, Ik geef Lotje zalmolie elke dag in haar voer tevens voor de vacht (paar druppels) en knoflook tegen teken en muggen. De vacht rondom oren goed schoonhouden, ivm beestjes en viezigheden die in de oren kruipen. Via de ontlasting weet je eigenlijk of je hond gezond is. Eigenlijk via de kleur van de ontlasting kan je zien of alles goed functioneert in het lichaam van je hond. Lotje doet 1x à 2x per dag ontlasting per dag, 1x in de ochtend en daarna eind vd middag of avond (niet altijd). Ze heeft een vaste en gezonde bruine kleur ontlasting. Het kan zijn dat Lotje soms ruikt na een lange wandeling waar ze overal heeft kunnen lopen, rennen en kruipen. Ik spoel haar dan af voordat we naar binnen gaan. Af en toe stinkt zij uit haar bek. Stoort me niet echt. Peterselie wil wel helpen.”

“We voeren haar rauw vlees van KIVO (meerdere smaken: eend, kip, rund en kalkoen). En ’s avonds krijgt ze brokken KRONCH Zalm. We zijn heel tevreden over het voer. Bij rauw vlees kun je ook van alles toevoegen zoals groentes en rijst, dus het is niet saai om te geven. Ze krijgt bij haar voer ook wat zalmolie. Van rauw vlees krijgt ze 230-250 gram en van brokken 100 gram. Bij het rauwe vlees kun je dus van alles combineren. Het varieert wat we in de ijskast hebben. Als ik bijvoorbeeld sperziebonen heb gekookt avond ervoor stop ik er de volgend ochtend wat bij. Zo doe ik dat met andere soort groente. We hebben niet zo’n grote diepvries vak, ik kan er één doos KIVO van 20 stuks aan 500 gram KIVO opbergen. Om de twee dagen leg ik een rol in de ijskast de avond ervoor om in de ijskast te laten ontdooien. KIVO heeft een speciale bak waar ik het in kan doen. Tevens voor hygiëne zowel voor ons als de hond. Ik hoef geen porties te maken omdat ik de rol door de helft snij. Ik ben er zo’n 5-6 min mee klaar.”

Voertype: KVV + Brokken
Merk: KIVO + Kronch
Hoeveelheid per dag: 330-400 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 1,33
Bedrag per maand: € 39,90

Dit zijn alleen de brokken en KVV, de snacks en toevoegingen is hierbij dus niet meegerekend.

Volg Lotje op Instagram: @abitfieldish

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over wat jouw hond eet, wat voor jouw hond wel en niet werkt en wat hierbij komt kijken?
Super leuk! Alle ervaringen, soorten voer, rassen, kruisingen, maten en leeftijden zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Wat eet jouw hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!