28 sep 2020

Wat eten Hugo, Floris, Billie & Gust?

Wat eten deze Teckels, Franse Bulldog en Dalmatier? De baasjes vertellen je er alles over! Wat kost het om vers vlees te voeren per maand? En zelfs iets over welke diersoorten je wel of niet zo moeten voeren in bepaalde periodes!

Een nieuwe rubriek op de blog: “Wat eet jouw hond?” In deze rubriek vertellen andere hondeneigenaren ons wat zij hun hond(en) geven aan voer en supplementen, maar ook wat hier de kosten van zijn van hun hond. Want een Duitse Dog kost vast niet hetzelfde als een Chihuahua, haha!

De eindeloze zoektocht naar het juiste voer voor je hond. Jullie weten vast inmiddels dat wij daar over mee kunnen praten met onze Oosterse Prinses Zahra. In deze zoektocht kan het zó fijn zijn om de ervaringen van anderen te lezen. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Iets wat goed is voor jouw hond, maar ook bij jouw levensstijl en jouw portemonnee past. En vooral dit laatste is nog wel eens een taboe. Vers vlees is veel werk? Vers vlees is heel erg duur? Alleen een brok is prima? Er zijn zoveel meningen en zoveel dingen die een hondenbaas zich af kan vragen. En waar mensen misschien ook wel een verkeerd beeld over hebben? Want is vers vlees wel altijd duurder dan brok? Hoeveel maakt het verschil in formaat/ras/leeftijd uit als het gaat om voeding en kosten? Iedere hond is anders. Bij de een werkt de ene soort of merk voeding het beste, bij de andere het andere. Kijk altijd naar je eigen hond, wat werkt voor jou en je hond?

Vandaag de ervaring van Hugo & Floris (Teckels), Billie (Dalmatier) en Gust (Franse Bulldog)

Hugo & Floris

Teckels (Standaard Dashond Langhaar)

Naam: Hugo
Ras: Teckel (Standaard Dashond Langhaar)
Leeftijd: 7 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 11 kg
Hoeveelheid per dag: 200 gram

Naam: Floris
Ras: Teckel (Standaard Dashond Langhaar)
Leeftijd: 2 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 10 kg
Hoeveelheid per dag: 300 gram

“Hugo & Floris zijn beide goed op gewicht, hebben een goede bespiering en zijn lekker actief. Floris is wel iets schraler maar die is ook actiever en heeft een wat andere bouw. We wandelen veel en daarnaast gaan ze mee naar mijn werk en speur ik met allebei (detectie, lang spoor en menselijke lucht). Hugo en Floris zijn eigenlijk twee glimwormen, haha! Hun vacht glanst en is in een prachtige conditie. Alleen Hugo moet ik in de gaten houden dat ik op tijd zorg dat hij niet met teveel hitte in zijn lijf komt te zitten. De eerste tekenen daarvan zijn een iets drogere vacht en afkoelen in elke sloot. Ze verharen gewoon 1x per jaar heel goed en ik stimuleer het verharen ook niet door niet te veel te borstelen. Ze hebben ook geen sterke geur, zelfs niet als ze nat zijn. Hun ontlasting is keurig, 1x per dag een kleine hoeveelheid. Hoe het eruit ziet hangt een beetje af van het diersoort dat ze gegeten hebben.”

“De gebitten zijn netjes zonder aanslag. Wat ik doe aan gebitsverzorging is dat ze na hun avondeten iets te kluiven krijgen (zoals luchtpijp, kophuid, bullepees of kippennek). Dan liggen ze rustig te verteren en gebruiken ze hun voortanden en kiezen. De hoektanden worden eigenlijk niet genoeg gebruikt omdat ze geen prooi hoeven te vangen. Daarom haal ik even een tandenborstel langs de hoektanden als ik de honden borstel. (ook langs de plekken waar de speekselklieren uitmonden) De ene hond is namelijk gevoeliger voor tandsteen dan de andere net als bij mensen.”

“Vanuit mijn praktijk bekijk ik de voeding vanuit de Chinese geneeswijze. Hierbij werk je veel met voeding die verwarmend of juist verkoelend werkt. Hugo bijvoorbeeld zit door zijn type (hout en vuur) met erg veel hitte in zijn lijf. Met name in het voorjaar en de zomer. Doe ik niets dan krijgt hij hotspots. Jeuk wordt namelijk gezien als een hitte symptoom. Floris krijgt het hele jaar hetzelfde en bij Hugo laat ik in het voorjaar en de zomer de verwarmende diersoorten uit zijn dieet zoals lam en geit en geef ik meer de verkoelende diersoorten zoals eend en kalkoen. Naast gewoon kip, rund, paard en vis die ze altijd krijgen.”

“Ze krijgen voornamelijk Carnivoer. Dit omdat ik achter het merk sta en omdat ik dit in mijn praktijk zelf ook verkoop is het ook een stukje gemak. Verder haal ik weleens Bandit of Carnibest bij een dierenwinkel. Maar de hoofdmoot is dus Carnivoer. De smaken die ze standaard krijgen zijn eend, rund, kip, paard en vis. Lam krijgen ze seizoensgebonden en soms wissel ik af met wild of konijn maar ook dit is een enkele keer. Ze krijgen gemiddeld 5 a 6 diersoorten (elke dag wat anders). Ik ben erg te spreken over het voer omdat de kwaliteit goed is, de samenstelling altijd gelijk is en de fabrikant weet waar de dieren vandaan komen. Ik voer dit omdat dit bij mijn honden past, dat is echt het allerbelangrijkste, hoe jouw hond het doet op z’n voer. Bij auto’s weten we allemaal dat de juiste brandstof er in moet, maar bij voeding denken we daar niet aan. Ik ben niet pro brok of pro vlees, wel vind ik dat je als eerste moet uitgaan van het dier dat je gaat voeren. Als je naar het gebit en verteringsstelsel van een hond gaat kijken dan zie je dat je met een vleeseter te maken hebt. Daarom ga ik daar als eerste vanuit. Maar er zijn natuurlijk zaken waardoor vlees niet voor elke hond geschikt is. “

“De supplementen die ik geef zijn ’s ochtends een beetje Trias Omega olie van De Groene Os voor de juiste omega verhouding. In de avond krijgen ze Fytosupplement Basis of Fungi van Carnivoer. Dit wissel ik af en soms een dag niet zodat er geen gewenning van het lichaam optreedt. Ik vind het Fytosupplement een mooie aanvulling op het dieet zonder dat dit uit balans wordt gehaald wat bij een vitamine preparaat zou kunnen gebeuren. (zowel te korten als overschot zijn schadelijk) Verder maak ik soms een groentenprutje of krijgen ze de groenten erbij die wij zelf die avond eten. Maar dat is niet standaard. Voor mij is porties maken niet nodig, want ik kom precies uit met de kleine worsten.”

Voertype: KVV
Merk: Carnivoer
Hoeveelheid per dag: 500 gram
Aantal honden: 2
Bedrag per dag: € 3,39
Bedrag per maand: € 95,04

Dit is alleen de KVV, dus snacks en andere dingen niet meegerekend.

Billie

Dalmatiër

Naam: Billie
Ras: Dalmatiër
Leeftijd: 1 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 35 kg

“Billie is een mega actieve, drukke en blije hond, hij is nu goed op gewicht. Misschien dat hij nog wat in de breedte zal groeien maar voor nu zijn de verhoudingen helemaal goed. Hij houdt echt van rennen en spelen, hij is niet moe te krijgen! Vier keer per dag een blokje om heeft hij echt niet genoeg aan. Ook een uur wandelen aan de lijn is niet genoeg, als je dan thuis komt kijkt hij je aan met een blik: “Oke, wat gaan we nu doen dan?”. We lopen dus sowieso minimaal 2 keer per dag echt een hele flinke wandeling waar hij dan ook los kan en dus kan rennen en spelen, om zo zijn energie kwijt te kunnen. Omdat hij nog geen jaar is zijn we nog niet echt begonnen met sporten, maar kleine stukjes mee hardlopen of naast de fiets om te oefenen vindt hij fantastisch. Dus over een paar maanden kan hij echt mee gaan sporten.”

“Billie heeft geen allergieën, eet het liefste alles wat los en vast zit. Zijn vacht glanst, en hij ruikt niet echt naar ‘hond’ (tenzij hij in het water heeft gezeten). Hij verhaart nu wel redelijk, maar dat komt ook door het weer nu. Zijn ontlasting is donker, stevig en 2 keer per dag ongeveer. Hij is nog erg jong natuurlijk, dus zijn gebit ziet er nog super uit. We doen niet echt aan tanden poetsen, maar hij krijgt wekelijks een bot, wat hij heerlijk vindt! En hij is altijd in de weer met een flos touw (gemiddeld moeten we elke week een nieuwe kopen, ach ja beter dan de meubels).”

“Billie krijgt bij ons (KVV) Smuldier, Vlees kompleet, we kopen dit bij de Jumbo (in de vriezer). We zijn hier erg tevreden over, vanuit de fokker (waar ze vlees kregen) kregen we informatie over het voeren van vlees in plaats van brok. In het begin waren we wel een beetje huiverig (vies/stinkt) en we hebben ook een dochter van 5, is dat wel fris met dat vlees, maar daar wen je zo aan gelukkig. Hij heeft weleens een paar keer brokken gegeten, maar daar ging hij meteen mega stink scheten van laten, en zijn ontlasting een stuk dunner en wel 5 keer per dag; met vlees laat hij veel minder scheten en heeft ook minder en stevigere ontlasting. Dit is wel de voornaamste reden dat we dit voeren, ik denk dat dit duidelijk laat zien, dat er minder onnodige stoffen in zitten. En het zijn van vroeger uit echte carnivoren, uit het KVV kan hij bijna alle voedingsstoffen gebruiken.”

“Hij krijgt twee keer per dag (7 uur en 17 uur ongeveer) een bakje Vlees Kompleet van 400 gram (dit wisselen we wel af en toe af met andere smaken als bijvoorbeeld Eend/Rund Kompleet of Zalm/Kip/Rund Kompleet), dus totaal 800 gram per dag. Hij krijgt een paar keer per week nog groenten erbij, als gekookte sperziebonen, omdat hij altijd honger lijkt te hebben. Ook krijgt hij 1 keer per week een vers vlees bot, daar is hij echt helemaal gek op. Het komt nu goed uit dat hij twee keer per dag een heel bakje eet, toen hij kleiner was zit je wel met halve bakjes, maar als je een goed afsluitbaar bakje hebt kan je daar prima nog een deel in bewaren voor ’s avonds. Ik heb niet een hele grote vriezer, dus heb meestal voor een week voorraad in huis.”

Voertype: KVV
Merk: Smuldier
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 1,58
Bedrag per maand: € 47,40

Dit is alleen de KVV, exclusief snacks en andere toevoegingen.

Volg Billie op Instagram: @billie_the_dal

Gust

Franse Bulldog

Naam: Gust
Ras: Franse Bulldog
Leeftijd: 2 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 15 kg

“Gust is goed in vorm en wandelt veel met ons. Meestal wandelingen van 3 tot 10 km. Dit kan hij perfect aan, mits het niet te warm is. Zijn vacht is glanzend en hij verhaart niet zo heel veel naast de rui. Je ruikt Gust niet als je bij ons thuis komt. Zijn ontlasting is maximaal 3x per dag en prima verder. Hij heeft een goed gebit en ik geef hem 4x per week een Dentastick van Optilife. Hier ben ik zeer tevreden over want er zitten minder vetten in dan in de meeste andere Dentasticks.”

“Ik geef Eukanuba Lam met Rijst, dit zijn brokken die ik koop bij Zooplus. Ik ben er heel tevreden over, om het wat lekkerder te maken geef ik soms wat Edgard & Cooper Pate erbij. Dit voer leek het meeste op het voer dat hij kreeg bij de fokker, vandaar dat ik dit geef. En hij krijgt af en toe een eitje of een schapenvet bonbon erbij.”

“Ik weeg zijn eten niet, hij overeet zich niet. Hij kan de hele dag bij zijn brokjes. Ik geef hem ’s ochtends altijd een kom eten, maar dan begint hij er niet direct aan. Gust krijgt niet zoveel snacks, zijn Dentasticks en af en toe een snack. Maar dit wisselt per dag, want als we naar de hondenschool gaan krijgt hij natuurlijk meer beloningssnoepjes.”

Voertype: Brokken
Merk: Eukanuba
Hoeveelheid per dag: – gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: ± € 0,65
Bedrag per maand: ± € 20,-

Dit zijn alleen de brokken, de snacks en toevoegingen is hierbij dus niet meegerekend.

Volg Gust op Instagram: @the_adventures_of_gust

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over wat jouw hond eet, wat voor jouw hond wel en niet werkt en wat hierbij komt kijken?
Super leuk! Alle ervaringen, soorten voer, rassen, kruisingen, maten en leeftijden zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Wat eet jouw hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3