Sporten met Tirza

16 sep 2020

Weer een nieuwe rubriek op de blog: “Sporten met je hond” . Na het grote succes van de rubriek: “Wat eet jouw hond?” is het tijd om hondenbaasjes aan het woord te laten over de sporten die ze doen met hun honden!

Maak kennis met allerlei sporten die je samen met je hond kunt doen. Kun je de sport zomaar met iedere hond doen? Is het duur om met een hond te sporten? Hoeveel moet je trainen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt hebben als je een sport zoekt om samen met je hond te gaan doen. Daarom beantwoorden de hondenbaasjes in deze rubriek allemaal vragen om jou een eerste indruk te geven van de sport die zij met hun hond doen.

Vandaag vertelt het baasje van Tirza over Canitrailen!

Tirza

Canitrail

Naam: Tirza
Ras: Vizsla
Leeftijd: 2,5 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Nee
Gewicht: 30 kg
Sporten: Canitrail

“Tirza is een zeer leergierige hond, beetje terughoudend naar vreemden of vreemde objecten en als jachthond zijnde loopt ze natuurlijk vrijwel altijd met haar neus of op de grond of in de lucht om geuren op te nemen en achterna te gaan. Ze is altijd enthousiast om aan het werk te mogen of om überhaupt met mij mee te gaan. Ze heeft dan ook wel moeite om samen met de andere hond eens thuis te moeten blijven. Voor haar was ik stellig van mening dat je  je hond toch geen jas aan moet doen, inmiddels heb ik een verzameling jassen omdat deze tuttebel het toch met winterdagen wel heel koud heeft als ze buiten is.”

“Ik heb ruim 25 jaar fanatiek gebadmintond en stond regelmatig 3 keer in de week op de baan en deed aan paardrijden, helaas met een badminton wedstrijd mijn kruisbanden gescheurd en zeer lang herstel hiervan gehad. Dan ga je opzoek naar een nieuwe uitdaging en dat begon met het trainen in een krachthonk van vrienden van mij om te fitnessen en wat te boksen en ach dan ga je gezamenlijk eens mee doen met een mudrun en bouw je hardlopend wat conditie op. Vervolgens trainde daar ook iemand die mij attendeerde op het canicrossen, dus hup gelijk naar de winkel en geschikt materiaal aangeschaft een workshop gevolgd en zijn we gestart met wat wedstrijden in het canicrossen, daarna werden het al snel dat de afstanden langer werden en dat ik het canitrailen leuker vond dan het crossen ( ik ben de snelste niet 😛 )  Af en toe probeer ik met warm weer zonder hond te gaan hardlopen, maar dat motiveert toch niet. Uiteraard probeer ik naast het trailen ook regelmatig andere soorten workshops mee te doen, ook om wat meer variatie in de  lessen op de hondenschool te geven. Het canitrailen doe ik nu zo’n 4 jaar, daarvoor heb ik wat debutanten wedstrijden in de behendigheid gedaan met mijn andere hond.”

“Ben zelfs zo verslaafd aan deze sport dat ik mijn paard heb verkocht
om mij volledig te richten op de hondensport.”“Ik vind het heerlijk om met je hond bezig te zijn en om zelf aan mijn conditie te werken. Ben zelfs zo verslaafd aan deze sport dat ik mijn paard heb verkocht om mij volledig te richten op de hondensport en dan voornamelijk het canitrailen. Heb mijn kynologisch instructeur diploma behaald en heb een diploma voor canicross trainer. Dit om meer mensen mee te nemen in deze fantastische sport. Samen met de vriendin die mij besmet heeft hebben we KS Canisports opgericht en geven we lessen en vaak aan het einde en begin van het jaar een aantal workshops in het kader van de Jumper Schutrups dogwalk. We vinden het erg leuk om mensen op een laagdrempelige manier toch de handvaten aan te kunnen reiken om ook sportief met hun hond te kunnen trainen.”

Is het een sport die je alleen met je hond doet of met meerdere mensen? En waar kun je dit doen?
“Je kunt het canitrailen individueel doen, maar ook met meerderen. Uiteraard wel rekening houden met de afstand tussen de honden. Ik loop vaak toch voor de gezelligheid en loop daarom regelmatig met vriendinnen. In elk bos/onverhard pad kun je gaan canitrailen! Dit is ook het leukste er aan, je pakt je auto en gaat het bos in op zoek naar allerlei leuke uitdagende paden om overheen te rennen en de bossen te verkennen! En wat kan Nederland toch mooi zijn ;)”

Hoe kun je met deze sport aan de slag gaan en wat heb je nodig?
“Ik adviseer wel om eerst ergens eens een workshop of les mee te doen zodat je de basisbeginselen leert of iemand op te zoeken die al langer trailt of crosst. Je moet dan denken aan het aannemen van een juiste loophouding voor jezelf,  dat je rekening moet houden met het recht achter je hond blijven lopen in verband met de drukverdeling van het tuig, aanleren van commando’s en je hond moet dus leren voorop te lopen met spanning op de lijn. Dit werkt vaak het beste met een “haas” andere hond/fietser/loper voor je.  Ook is het toch wel belangrijk dat je leert te kijken naar de signalen van je hond. Is die vermoeid, heeft hij pijn, loopt hij wel goed, vindt hij het toch spannend of raakt hij toch oververhit.”

“De kosten zijn niet heel hoog. Voor de hond ben je een goed passend trektuig nodig en een elastische lijn. Voor jezelf als loper een heupgordel, hardloop kleren en goede trailschoenen. Met de nadruk op goede, bij slecht materiaal werk je blessures in de hand en dat wil je niet. De meeste honden die in goede gezondheid zijn vinden het heerlijk om te rennen! Gewoon eens proberen, doe eens mee met een workshop en kijk eens wat jullie er van vinden.”

Kan dit met alle honden?
“Ik ben zelf van mening dat niet elke hond hiervoor geschikt is, maar uiteraard zullen meningen hierover verdeeld zijn. Ik denk dat je dit niet moet willen als je hond een kortsnuit is ( mopshond, bulldog, boxer, etc. ) of als je een zeer klein hondje hebt zoals chihuahua of een teckel/ corgi hebt. Kortsnuiten hebben toch al gauw moeite met ademhaling en het kwijt raken van de warmte en bij de teckels en corgi’s die toch al gevoelig zijn aan hun rug vind ik het vaak wel spannend. Bij de kleinere hondjes staat er toch altijd wel heel wat gewicht tegenover en ben ik van mening dat die beter los mee kunnen rennen. Maar nogmaals dit is mijn mening.”

Hoe vaak train je? En doe je ook mee aan wedstrijden of evenementen?
“Ik train in de zomer periode eigenlijk vrij weinig en doe dan vooral zwemtraining met ze. Zodra de temperatuur weer onder de 15 graden uit komt dan train ik ongeveer 3 keer per week. Afstanden variëren van soms 3 km een canicross of lekkere trail van minimaal 10 /15 km.”

“Ik doe voornamelijk mee aan trail evenementen af en toe een dogsurvival. Vooral bij trail evenementen zit er geen wedstrijd element en is naar mijn mening de sfeer iets gemoedelijker. Vorig jaar in oktober mee gedaan met mijn eerste buitelandse trail van 22 mijl in Wales met mijn andere hond. Dat was echt zo’n fantastische ervaring dat dat smaakt naar meer! Maar ja Corona gooit wat roet in het eten. Ik had me aangemeld voor de Strongdog, maar toch besloten om dit niet te gaan. Hopelijk volgend jaar een beter jaar.”

Wat zijn de voor- en nadelen van deze sport?
“Je kan het overal uitvoeren en ook als je op vakantie bent!! Wij zijn regelmatig met de camper op pad en zorgen vrijwel altijd dat we in bosrijk gebied zitten. Dan sta ik s’ochtends om uur of 5 / 6 op om de bossen in te gaan en stukken te canitrailen of als het te bergachtig is gewoon lekker te hiken. Je bent samen met je hond bezig en voor de mensen die toch al een hond hebben en zelf ook hardlopen, waarom niet gewoon combineren! De nadelen zijn toch wel dat je regelmatig loslopende honden tegen komt,  maar volgens mij hebben veel mensen daar last van zonder dat ze canitrailen. Mensen zijn toch niet goed op de hoogte van de hondenetiquette. Ik probeer vaak losloopgebieden te vermijden, maar soms loopt een pad er tussendoor en ontkom je er niet aan. Ook dan zullen 9 van de 10 hun hond niet aanlijnen omdat jij in hun losloop gebied komt. Ze weten niet dat het dan gewoon netjes is om hun eigen hond even aan te lijnen, kleine moeite toch?”

Heb je nog tips?
“Begin niet gelijk te snel! Vooral bij het crossen willen mensen vooral heel hard gaan. Ik denk dat het beter is dat je in langzaam tempo alles onder controle hebt en dat wanneer je alles goed hebt je dan je tempo gaat opvoeren. En mocht je eens mee willen doen aan een cross wedstrijd of trail. Zorg dat je hond ontspannen is, je hond zal dan meer energie overhouden dan wanneer ze al opgebrand zijn door de stress bij de start. Verder gewoon genieten!!!”

Volg Tirza op Instagram: @Noran_Tirza

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over de activiteiten die jij met je hond doet?
Super leuk! Alle ervaringen, rassen, sporten en werkactiviteiten zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Sporten met je hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!