11 nov 2020

Sporten met Milo

Weer een nieuwe rubriek op de blog: “Sporten met je hond” . Na het grote succes van de rubriek: “Wat eet jouw hond?” is het tijd om hondenbaasjes aan het woord te laten over de sporten die ze doen met hun honden!

Maak kennis met allerlei sporten die je samen met je hond kunt doen. Kun je de sport zomaar met iedere hond doen? Is het duur om met een hond te sporten? Hoeveel moet je trainen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt hebben als je een sport zoekt om samen met je hond te gaan doen. Daarom beantwoorden de hondenbaasjes in deze rubriek allemaal vragen om jou een eerste indruk te geven van de sport die zij met hun hond doen.

Vandaag vertelt het baasje van Milo over Gehoorzaamheid, agility en doggy dance!

Milo

Gehoorzaamheid, agility en doggy dance


Naam: Milo
Ras: Chihuahua
Leeftijd: 3,5 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 3,5 kg
Sporten: Gehoorzaamheid, agility en doggy dance

“Milo is een vrolijke en knuffelige chihuahua die alle stereotypen van zijn ras doorbreekt. Hij werkt enorm graag en leert heel snel bij in welke sport ik dan ook met hem probeer. Hij heeft zo zelfs leren skateboarden!

“Milo is niet alleen goed in sporten maar is ook een fotomodel. Zo was hij covermodel voor de WOEF van september 2019.  Daarin liet hij zijn skate kunsten zien en doorbrak hij alle stereotypen over het kleinste ras. Milo kan naast zijn sport commando’s ook een heel deel hulphonden commando’s. Een voorbeeld hiervan is dat hij mijn medicatie kan gaan halen of deuren kan openen en sluiten.”

“Gehoorzaamheid vind ik belangrijk bij alle honden, dus dat is altijd de sport waarmee ik begin. Later zijn we doorgestroomd naar agility omdat het duidelijk was dat Milo meer uitdaging wou en dat de enige ander sport was op onze hondenschool toen. Bij Doggy dance zijn we ook weer terecht gekomen omdat Milo meer wou leren en na een paar speciale commando’s te leren waren we er beide meteen weg van. Ik doe nu zo’n 7 jaar gehoorzaamheid, agility zo’n 5 jaar en doggy dance zo’n 4, 5 jaar. Ik vind het heel leuk dat je zo’n band vormt met je hond omdat je zo nauw samenwerkt. Vooral bij doggy dance moet je heel nauw samenwerken met je hond en moet er een vertrouwen zijn van beide kanten.”

“Milo kan naast zijn sport commando’s ook veel hulphonden commando’s.”


“Zowel agility, als gehoorzaamheid en doggy dance kun je alleen doen of in een groep op een hondenschool. Bij agility werken we met een vet team om mee te trainen, maar gehoorzaamheid en doggy dance doen we zowel in een groep als alleen thuis. Je kunt gehoorzaamheid en agility op de meeste hondenscholen wel doen trouwens. Doggy dance moet meestal bij gespecialiseerde hondenholen, maar dat kun je ook thuis doe door zelf wat te proberen of Youtube filmpjes en/of boeken te volgen.”

“Bij mijn hondenschool betaal ik € 60,- per jaar voor gehoorzaamheid en agility samen. Doggy dance doe ik momenteel niet in een club, maar gemiddeld is dat ook zo’n € 50,-. Gehoorzaamheid en doggy dance kan je zonder enig speciaal materiaal thuis beginnen met youtube of met boeken, maar het makkelijkste is te starten in een club met trainers die de sport door en door kennen. Agility is moeilijker om alleen te doen omdat je er veel materiaal voor nodig hebt dat vaak heel groot is. Dat doe je dus best in clubverband. De meeste agility clubs gebruiken wel een toelatingsproef om te zien of je hond sociaal genoeg is en of je hond de basis in gehoorzaamheid kent.”

Kan iedere hond deze sport doen?
“Gehoorzaamheid kan door elke hond gedaan worden. Hier maakt het niet uit hoe oud je hond is, van welke achtergrond je hond komt of het ras. Bij sommige gezondheidsproblemen kan een dierenarts wel advies geven bepaalde oefeningen niet te doen. 
Agility kan niet door elke hond gedaan worden omdat deze sport intensief is. Honden met heup of rugproblemen doen dus beter deze sport niet. Sommige rassen doen ook beter geen agility. Hier gaat het vooral over rassen met een lange rug en kortere poten of honden die door hun bouw moeilijker ademen of dergelijke. Doggy dance kan in principe ook door elke hond gedaan worden al zijn er binnen de sport soms limitaties. Grotere honden kunnen bijvoorbeeld andere commando’s dan kleinere honden, maar voor elke grote hond is er wel iets. Je kan deze sport ook op welke leeftijd dan ook beginnen. Voor gezondheidsproblemen vraag je best aan de dierenarts of het ok is.”

Hoe vaak train je en hoe lang?
“Gehoorzaamheid doen we dagelijks binnen onze routine en soms 1 uurtje per week in club verband (vroeger was dit wekelijks 2 keer, maar doordat Milo liever agility doet hebben we gekozen minder gehoorzaamheid te doen). Agility doen we gemiddeld 1 tot 2 keer per week elke keer een uurtje in club verband. Soms doen we dit ook thuis. Doggy dance doen we momenteel niet in een club, maar wekelijks een keer of twee in kortere sessies thuis.”

Doe je ook wedstrijden of andere evenementen?
“Milo heeft zijn TAP (agility), gehoorzaamheidsbrevet, sociaal brevet en in debutanten gelopen. Momenteel doen we vanwege mijn gezondheid even geen wedstrijden.”

Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan?
“Voor gehoorzaamheid heb je eigenlijk alleen je hond aan een leiband nodig en misschien wat snoepjes. Voor agility heb je een hele setup nodig. Je hebt alle toestellen nodig en deze zijn vrij groot. In het begin heb je hier ook snoepjes nodig en je draagt ook altijd best een speeltje met je mee. Voor doggy dance heb je niets specifiek nodig tenzij je met props gaat werken voor een opvoering. Dit kan gaan van een skateboard tot gewoon een zakdoek, maar wat je exact nodig hebt hangt af van je routine.”

“En verder moet je het gewoon een keer proberen met je hond! Elke hond is anders, dus niet elke hond gaat graag agility doen of gehoorzaamheid of doggy dance. De meeste clubs geven vaak de optie om een les of twee eens te proberen voor je je voor een jaar inschrijft wat de perfecte manier is om te testen of jij en je hond die sport leuk vinden.”

Wat zijn de voor- en nadelen van deze sport?
“Het grote voordeel van alle hondensporten vind ik de band die je opbouwt met twee. Je moet langs beide kanten vertrouwen hebben en weten wat je aan elkaar hebt. Bij agility en doggy dance is je hond vaak gewoon los en dan moet je er vertrouwen in hebben dat ze naar je gaan luisteren en jou genoeg vertrouwen om hen te leiden. Een groot voordeel van agility is ook dat je hond zijn energie kwijt kan en plezier kan maken tijdens de parcours. Voor doggy dance is er ook het grote voordeel dat je hen kan blijven uitdagen als ze dat willen. Je kan steeds samen wat nieuw proberen en je grenzen samen verleggen. Zoals bij elke sport is er het gevaar van verwondingen. Vooral bij agility kunnen verwondingen of dergelijke voorkomen als je hond verkeerd land of zo, maar over het algemeen komt dit niet heel vaak voor en worden er ook maatregelen genomen om dit te voorkomen. Zo wordt er niet getraind als het te hard regent, als het sneeuwt of als het te warm is.”

“Bij alle drie de sporten is het belangrijk te onthouden dat je hond de sport graag moet doen. Als je hond niet graag agility doet bijvoorbeeld dan zal hij het ook gewoon niet doen. Zoek ook steeds de ultieme beloning voor je hond. Bij sommigen is dit een speeltje, maar bij andere kan dit een snoepje of knuffelen zijn. Als je de ultieme motivatie gevonden hebt kan je heel ver gaan met je hond in de gekozen sport.”

Volg Milo op Instagram: @milo.the.super.chihuahua

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over de activiteiten die jij met je hond doet?
Super leuk! Alle ervaringen, rassen, sporten en werkactiviteiten zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Sporten met je hond?”, vul het vragenformulier in en zie je hond(en) terug op de blog!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3