Weer een nieuwe rubriek op de blog: “Sporten met je hond” . Na het grote succes van de rubriek: “Wat eet jouw hond?” is het tijd om hondenbaasjes aan het woord te laten over de sporten die ze doen met hun honden!

Maak kennis met allerlei sporten die je samen met je hond kunt doen. Kun je de sport zomaar met iedere hond doen? Is het duur om met een hond te sporten? Hoeveel moet je trainen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt hebben als je een sport zoekt om samen met je hond te gaan doen. Daarom beantwoorden de hondenbaasjes in deze rubriek allemaal vragen om jou een eerste indruk te geven van de sport die zij met hun hond doen.

Vandaag vertelt het baasje van Jet over Hoopers

Jet

Hoopers


Naam: Jet
Ras: Kruising Jack Russell Terriër
Leeftijd: 9 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 5,7 kg
Sporten: Hoopers

“Jet is een klein hondje met een groot karakter. Ze is heel slim en leert graag, ze is ook wel een tikkeltje eigenwijs. Ik kan met haar lezen en schrijven, ze vindt alles leuk om te doen, als we het maar samen doen.”

“Jet heeft beiderzijds patella luxatie, waarvan haar linkerknie geopereerd is in 2012. Hierdoor heb ik een sport als bijvoorbeeld agility nooit als een optie gezien voor ons. Totdat Nadac hoopers in 2014 naar Nederland kwam. “

“Bij hoopers hoeft de hond niet te springen, maar lopen ze een parcours met hoops (poortjes), tunnels, tonnen en gates (hekjes). Je mag bij hoopers niet het volledige parcours meelopen met de hond. Je stuurt de hond vanuit een vak (van 3×3 of 5×5) of van achter een lijn het parcours rond, ook wel distance handling genoemd. Uiteraard kost dit eerst flink wat oefening. Je begint met 1-2 hoopers en je werkt uiteindelijk toe naar heel een parcours kunnen lopen. Het is zo leuk om kwartjes te zien vallen en de hond steeds op grotere afstanden een parcours rond te sturen. Dit, en de samenwerking met je hond maakt de (hoopers)(honden)sport zo ontzettend leuk!”

“Vanwege de minimale belasting is
hoopers geschikt voor vrijwel iedere hond.”


“In 2014 hebben we onze eerste hoopers workshop gevolgd op de hondenschool waar wij sinds haar puppy-tijd trainen. Daarna deden we zo af en toe nog een lesje hoopers, totdat in 2015 de eerste proefwedstrijden Nadac hoopers werden georganiseerd. Voor deze wedstrijden zijn we flink gaan oefenen en sindsdien is het hoopervirus nooit meer weggegaan. ”

“2016 was het eerste volledige wedstrijdseizoen. Jet bleek wedstrijd omstandigheden (vreemde locatie, veel honden, veel mensen) toch wel spannend te vinden. Dit seizoen hebben we dan ook niet veel uitslagen behaald. Maar het grootste resultaat was dat Jet in seizoen 2017 heel goed ging lopen op wedstrijden. Zelfs zo goed dat ze dat jaar Nederlands kampioen is geworden. In 2019 heeft ze deze titel weer mogen behalen. Twee keer Nederlands kampioen!  Ze doet het zo goed!”

Filmpje van het NK 2019

“Wij trainen 1x per week op de hondenschool, dit kost €20 per maand. Meestal zijn we er zo’n 1,5 á 2 uur. Uiteraard zijn de honden niet zolang aan trainen. We kijken naar elkaar, geven elkaar tips en kletsen ook veel 🙂 Gezellige avonden zijn het altijd! Samen met een groepje (hooper)vriendinnen hebben wij onze eigen hoopers en gates gemaakt en een tunnel en wat tonnen aangeschaft, hiervoor waren wij ongeveer €250-€300 kwijt. Voordeel hiervan is dat je nog even extra kan trainen wanneer het uitkomt, mits je hiervoor de ruimte hebt natuurlijk. In het wedstrijdseizoen lopen we 1 á 2 wedstrijden per maand. Wedstrijden kosten €15,00 – €16,50 + benzinekosten. Voor de wedstrijden heb ik eenmalig wat meer kosten gemaakt door het aanschaffen van een tent, stoeltjes, bagagewagen, schaduwdoek voor over de tent tijdens warme dagen. Ik denk dat dat bedrag wel zo rond de €400 uitkomt.”

Volg Jet op Instagram: @jack_russell_jet

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over de activiteiten die jij met je hond doet?
Super leuk! Alle ervaringen, rassen, sporten en werkactiviteiten zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Sporten met je hond?”, vul de vragenlijst in en zie je hond(en) terug op de blog!