Weer een nieuwe rubriek op de blog: “Sporten met je hond” . Na het grote succes van de rubriek: “Wat eet jouw hond?” is het tijd om hondenbaasjes aan het woord te laten over de sporten die ze doen met hun honden!
Maak kennis met allerlei sporten die je samen met je hond kunt doen. Kun je de sport zomaar met iedere hond doen? Is het duur om met een hond te sporten? Hoeveel moet je trainen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt hebben als je een sport zoekt om samen met je hond te gaan doen. Daarom beantwoorden de hondenbaasjes in deze rubriek allemaal vragen om jou een eerste indruk te geven van de sport die zij met hun hond doen.
Vandaag vertelt het baasje van Billy & Skye over Agility!
Billy & Skye
Agility

Naam: Skye
Ras: Border Collie
Leeftijd: 2 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 15 kg
Sport: Agility

Naam: Billy
Ras: Border Collie x Friese Stabij
Leeftijd: 3 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 15 kg
Sport: Agility
“Billy en Skye zijn kwa karakter extreem verschillend. Billy is mijn prinsesje, een echte knuffelaar en gewoon de liefste hond die ik ken. Skye daarentegen omschrijf ik liefkozend als een idiote stuiterbal, hij leeft om te werken en laat het altijd erg duidelijk merken als hij zich verveelt. Het weinige trainen met het warme weer van de afgelopen zomer was dan ook niets voor hem. Beiden hebben echt gevoel voor humor en ook al kunnen ze niet altijd even goed met elkaar, zonder elkaar kunnen ze al helemaal niet.”
“Ik ben eigenlijk per ongeluk een beetje in de agility gerold. Bij de hondenschool waar ik met Billy gehoorzaamheid heb gevolgd hadden we de mogelijkheid om zelf een beetje te oefenen met alle toestellen. Al snel had ik in de gaten dat Billy dit erg leuk vond, dus werd het tijd om op zoek te gaan naar een plek waar we dit echt goed konden gaan trainen. Zo ben ik uiteindelijk bij mijn huidige vereniging terecht gekomen. Dit is ondertussen ruim 2 jaar geleden. Toen de tijd kregen we ook Skye in huis, en was al snel besloten dat ik ook met hem agility wilde gaan doen.”
“De trots die ik voel wanneer Billy en Skye zo hun best
gedaan hebben is bijna niet te beschrijven.”
“Verreweg het allerleukste aan de sport is het plezier wat ik bij de honden zie. Als zij het niet leuk vinden, is het niet de juiste sport voor hun. Daarnaast is het erg mooi om te zien hoe de samenwerking groeit tussen hond en handler. Het voelt als zo’n overwinning wanneer een parcours erg lastig is maar het dan toch lukt om rond te komen. De trots die ik voel wanneer Billy en Skye zo hun best gedaan hebben en weer allerlei nieuwe dingen geleerd hebben is bijna niet te beschrijven.”


Doe je deze sport alleen of met meerdere mensen? En waar kun je dit doen?
“In eerste instantie is agility een sport die je alleen met je hond beoefent. Voor mij voelt het echter als een teamsport. Ten eerste ben je samen een team met je hond. Ten tweede voelt ook mijn groep bij de vereniging als mijn team. Ieder komt daar om samen met zijn of haar hond te sporten maar ondertussen geniet je er ook van als anderen groeien en beter worden. Het belangrijkste blijft samen met je hond plezier hebben, en een leuke groep die elkaar helpt draagt hier zeker wel aan bij.”
“Dan komen we meteen op,waar kun je deze sport beoefenen. Eigenlijk heb je vrij weinig nodig om dit te kunnen doen. Met een paar (veilige) hindernissen en een tuin kun je er al wel achter komen of het iets voor jou en je hond is. Wil je daarentegen van begin af aan dingen goed aanleren en er echt je sport van maken, raad ik je aan een goede vereniging of hondenschool te zoeken die het aanbiedt. Agility kun je zo duur maken als je zelf wilt. Zelf betaal ik €25 per maand en dit is relatief goedkoop vind ik zelf. Vaak is een euro of €8 voor een les wel redelijk gemiddeld.”
Zijn alle honden geschikt voor deze sport?
“Een van de leuke dingen aan agility is dat de sport geschikt is voor elk type hond. Het ene ras zal uiteraard meer talent hebben dan het ander. Wel is het belangrijk dat je hond minstens 1 jaar is voordat je echt begint met trainen en vind ik het zelf ook belangrijk om zeker te weten dat de hond lichamelijk goed in elkaar zit. Voor mij houdt dit dus in dat de hond minstens de heupen en ellebogen op de foto moet laten zetten bij de dierenarts. Ook zou ik het zelf afraden om met extreem grote honden dit te gaan doen, omdat de verschillende toestellen te belastend zijn bij grote honden.”
Hoe vaak train je? En doe je ook mee aan wedstrijden of evenementen?
“Zelf train ik 1 keer per week met beide honden bij de vereniging. Omdat Skye hier niet genoeg aan heeft train ik met hem zelf nog een keer of 3-4 thuis. Dit verschilt van korte sessies van vijf minuten om snel een paar kleine dingen te herhalen. Tot meerdere sessies waarin ik hem nieuwe dingen probeer te leren. Ook wisselen we deze trainings sessies soms in voor de frisbee. Door het trainen van dog frisbee leert Skye erg goed timen wanneer hij moet springen. Dit kunnen we weer goed gebruiken in de agility.”

“Naast het trainen hebben we ook nog ongeveer twee keer wedstrijd per maand. Nu natuurlijk even wat minder i.v.m. corona maar hopelijk laat de situatie het weer spoedig toe dat we weer iets regelmatiger op wedstrijd kunnen. Wedstrijden duren normaalgesproken de hele dag. Je moet al rond 8 uur aanwezig zijn en bij de meeste wedstrijden heb je drie categorieën waaraan je mee doet. In principe loop je dus maar drie keer 1-2 minuten. Vaak is rond een uur of 17 de prijsuitreiking en kun je daarna naar huis. Het is een hele lange dag maar op deze manier leer je ook veel nieuwe mensen kennen, en zelf vind ik het ook altijd erg leuk om de mensen van mijn vereniging te supporten.”
Wat heb je nodig om te beginnen met agility?
“Om te beginnen met agility heb je niet zo veel nodig. Uiteraard heb je een (gezonde) hond nodig die het leuk vindt om samen dingen te doen. Verder is het ook heel prettig om goede sportschoenen te hebben met veel profiel. Meestal train je op gras en geloof mij, tijdens het rennen op nat gras wordt je niet blij van een standaard sneaker. Na de zoveelste glijpartij vraag ik me nog steeds af waarom ik niet standaard een paar geschikte schoenen in de auto heb staan… Verder is het erg belangrijk dat je met veilige hindernissen traint. Deze hebben ze bij de vereniging, maar als je een beetje handig bent kun je vaak ook zelf het een en ander in elkaar knutselen. Wanneer je het leuk vindt en bijvoorbeeld ook wedstrijden wilt gaan lopen schaf je vaak nog wat extra dingen aan. Zo is het op wedstrijden handig om een tentje mee te nemen zodat je droog kan zitten. Ook is het voor de hond fijn als je een reisbench meeneemt, zo kan de hond toch rust pakken want er zijn vaak erg veel prikkels op wedstrijd. Een kleine greep uit mijn persoonlijke collectie: 5 lijnen voor op wedstrijd (per hond), 3 reisbenches (ik heb twee honden), heel veel dekentjes voor wanneer het koud is op wedstrijd, een dun jasje en een winterjas (per hond), een tuigje voor het uitlaten (vaak twee per hond), etc. Uiteraard is dit veel meer dan eigenlijk nodig is, en snappen jullie mijn vriend ook wel wanneer hij mij weer eens vraagt of ik niet al genoeg riemen heb.”
Het verschil tussen Billy en Skye met agility?
“Het leuke aan trainen met Billy is dat zij alles leuk vindt, ze luistert erg goed, is erg snel maar wel goed te controleren. Eigenlijk is het de perfecte hond om zelf alles mee te leren. Skye is daarin heel anders. Hij zet zich voor de volle 1000% in, Billy is snel maar is een slak vergeleken met Skye en hij vindt alles heel (hééél) leuk. Zoals ik in het begin al zei is hij mijn idiote stuiterbal. Dit zie je ook goed terug in training en op wedstrijd. Hoe ik het altijd beschrijf is dat hij ontzettend zijn best doet en zelf alvast vijf hindernissen vooruit denkt. Dit zijn alleen niet zo vaak dezelfde vijf als die ik in gedachte had. Zijn enorme werkvermogen is wat het zo fijn maakt om met hem te trainen, maar een groot gedeelte van de tijd haalt hij ook het bloed onder je nagels vandaan. Desalniettemin is hij altijd zeer trots op zichzelf en dan is het hem ook weer snel vergeven. En Billy? Billy de prinses doet altijd precies wat er van haar wordt gevraagd.”
“Oh en een kleine waarschuwing, agility werkt erg verslavend
dus eenmaal je begint kom je er niet meer vanaf!”
Heb je nog tips?
“Als laatste wil ik meegeven dat het vrij eenvoudig is om er achter te komen of het iets voor je is. Bij veel hondenscholen en verenigingen is het wel mogelijk om enkele proeflessen te volgen. Zo kun je snel zien of het iets voor jou is, maar wat minstens zo belangrijk is, is dat je hond het leuk vindt. In mijn ervaring hoef je geen professional te zijn om dat te kunnen zien. Als je hond lekker enthousiast het veld op komt en tijdens de les ook heerlijk vrolijk rond huppelt dan zit het wel goed.”
Volg Billy & Skye op Instagram: @dog.on.a.mission
Jouw hond hier ook?
Wil jij ook iets vertellen over de activiteiten die jij met je hond doet?
Super leuk! Alle ervaringen, rassen, sporten en werkactiviteiten zijn welkom!
Geef je hond op voor de rubriek “Sporten met je hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!